Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Verwacht je een her? Bereid je alvast voor!

Door Noortje op 7 juni 2018
SSL Blog - Bereid je alvast voor op een herexamen

Het kan zijn dat je eigenlijk nu al weet dat je een herexamen moet gaan maken. Bijvoorbeeld omdat het examen niet goed ging of omdat je het niet kon maken omdat je te laat was. Dat is natuurlijk heel erg vervelend, maar het feit dat je het nu al weet, scheelt wel in de tijd die je hebt om je voor te bereiden op je herkansing. Die tijd kun je dus nuttig besteden! Met deze tips ga je je herexamen sowieso knallen. 

Tip 1

De eerste tip ligt misschien wat voor de hand, maar moet toch genoemd worden: ga alvast leren, wacht niet tot je de uitslag hebt gekregen. Dat duurt namelijk nog bijna een week, tijd die je goed kunt gebruiken want de herkansingen staan al vrij snel na de uitslag gepland. Je hebt er misschien nu helemaal geen zin in om weer in de boeken te duiken, maar het kan je zeker helpen. Als je een idee hebt op welke onderwerpen of bij welke soort opgaven je in het eerste tijdsvak vastliep, kun je je hier nu extra op focussen. 

Tip 2

Plan alvast een afspraak in met je docent van het vak dat je moet herkansen. Je kunt deze afspraak gebruiken om je examen in te zien, als je die al wel hebt gemaakt. Dat moet natuurlijk wel na de dag van uitslag. Gebruik deze gelegenheid om zoveel mogelijk feedback en tips van je docent te krijgen, om je te helpen voorbereiden op je herexamen. Je kunt heel gerichte vragen stellen over opgaven die je niet begrepen hebt of tips vragen over hoe je antwoorden had moeten formuleren om de punten wel te scoren. Waarschijnlijk heeft je docent ook tips over wat je nog specifiek kunt doen om je beter voor te bereiden op je herexamen. Probeer voor jezelf goed duidelijk te krijgen welke onderdelen van de stof nog extra aandacht verdienen en waar je nog extra mee kunt oefenen. Kijk voor meer tips om feedback van je docent te krijgen ook eens bij de blog die ik daar eerder over heb geschreven! 

Tip 3

Als je echt een boost wil tijdens het studeren kun je ook overwegen een herexamentraining te doen in Leiden. Tijdens zo’n cursus behandel je in korte tijd heel efficiënt de stof en krijg je goede tips en een strak studieschema om je optimaal voor te bereiden op je herkansing. De cursus vindt plaats van 15-18 juni. Maar als je nu al zeker weet dat je een herkansing gaat hebben en een herexamentraining wilt volgen, kun je een plekje reserveren. Dit is aan te raden omdat de belangstelling groot is. Dit kan wel maar voor één vak. Je kunt je reservering dan op woensdag 13 juni tot 17:00 omzetten in een aanmelding, anders vervalt je reservering.  Je kunt op de herexamenpagina van SSL meer informatie vinden en bekijken voor welke vakken er een herexamentraining plaatsvindt. 

Tot slot

Een herkansing is natuurlijk niet leuk, want je wilt het liefst gewoon klaar zijn met die examens. Als je dan toch aan de herkansing moet, dan natuurlijk het liefst goed voorbereid en met zo min mogelijk stress! Als je nu al begint met leren en goede feedback van je docent vraagt, gaat dat je zeker lukken.