Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Waar haalt je docent schoolexamenopgaven vandaan?

Door Noortje op 22 januari 2019
SSL-blog: waar haalt je docent de schoolexamenopgaven vandaan

Schoolexamens, je kent ze inmiddels wel. Die toetsen die officieel meetellen voor je diploma, in je examenjaar vaak nog veel zwaarder dan daarvoor. In tegenstelling tot het centrale eindexamen worden schoolexamens niet door het CITO gemaakt, maar door je docent. Voor iedere docent is dit elk jaar opnieuw een uitdaging: wat moet je vragen en hoe kom je aan die opgaven?

Waarom de meeste docenten de schoolexamen opgaven niet zelf bedenken

Je docent kan de opgaven zelf of met collega’s ontwerpen, maar het kost erg veel tijd om dat goed te doen. De opgaven kunnen te moeilijk zijn, te vaag, te makkelijk, te repetitief of niet representatief genoeg voor de stof. Zo had ik ooit een docent voor Latijn die zelf teksten schreef, die wij vervolgens tijdens proefwerken moesten vertalen. Zij beheerste Latijn alleen zó goed dat ze geen zicht meer had op hoe lastig het voor ons kon zijn. Haar proefwerken waren dan ook veel te moeilijk. Dat is niet zo fijn bij een schoolexamen, als je cijfer heel belangrijk is! Gelukkig kan dit op je eindexamen nooit gebeuren, want het CITO test de opgaven op leerlingen. Op deze manier weten ze zeker dat opgaven op het eindexamen in principe te doen moeten zijn. Voor zo’n uitgebreide test heeft je docent natuurlijk geen tijd. Uit onze ervaringen en een enquête onder biologiedocenten blijkt dat veel docenten oude eindexamens gebruiken als bron voor hun schoolexamenvragen. In deze blog leg ik je uit hoe je docent de juiste vragen vindt en hoe jij deze informatie kunt gebruiken om je beter voor te bereiden op je schoolexamens.

Waarom de centrale examens de bron zijn voor de schoolexamens

Ten eerste wordt in de schoolexamens in het examenjaar deels dezelfde stof getoetst als op het centrale examen. Voor je docent zijn eindexamens dus een ideale bron voor vragen. Ten tweede wil je docent je natuurlijk zo goed mogelijk laten wennen aan de examenopgaven. Hoe kan dat beter dan door er in de schoolexamens al gebruik van te maken. Ten derde weet je docent zeker dat de centrale examenvragen van het goede niveau zijn omdat deze opgaven door het CITO al uitgebreid getest zijn. Als laatste is het voor een docent natuurlijk ook praktisch dat er een duidelijk, kant-en-klaar correctievoorschrift voor de centrale examenopgaven bestaat.

Hoe kom je dan aan die opgaven?

Op de alleexamens.nl zijn alle centrale eindexamens van havo en vwo vanaf 1999 vrij toegankelijk, met correctievoorschriften. Eerst selecteer je je niveau, vervolgens kun je kiezen je voor een examenvak. Dan kun je per jaar en per tijdvak de examens en correctievoorschriften bekijken, maar er is nog een heel spannende optie: je kunt namelijk ook alle examens en correctievoorschriften in één document openen. Als je dat document opent, kun je opgaven vinden die over een bepaald onderwerp gaan  door te zoeken op bepaalde woorden of termen (gebruik Ctrl+F). Gaat je schoolexamen economie bijvoorbeeld over Nash-evenwichten, dan kun je daar opgaven over zoeken. Docenten gebruiken deze truc om goede schoolexamenopgaven te vinden. Jij kunt daar nu ook van profiteren in je examenvoorbereiding.

Zelf gericht examens oefenen

Met deze tip kun je extra oefenen op onderwerpen die je nog lastig vindt. Of je kunt, als je alle examenbundels al hebt doorgewerkt, met behulp van deze site nog meer oefenen. Je kunt jezelf ook wat bekender maken met hoe een examen wordt nagekeken door de correctievoorschriften te bestuderen. In ieder geval kun je weer even vooruit met je examenvoorbereiding!

Meer lezen?

Ben je benieuwd naar andere examentips van SSL? Lees dan bijvoorbeeld ook onze blog over het ontvangen van feedback van je docent of over de  'Samengevat' boekjes, die erg handig zijn bij de examenvoorbereiding. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan op Facebook of Twitter.