Overslaan en naar de inhoud gaan

Mag ik kopieën maken van mijn (school)examen?

Jazeker! Je mag kopieën maken van je (school)examen. Dat is juist slim om de volgende redenen:  

  • Je kunt leren van je eigen fouten. Je ziet namelijk aan welke onderwerpen je nog extra aandacht moet besteden en wat voor soort fouten je vooral maakt (bijvoorbeeld slordigheidsfouten). Zo weet je beter hoe je het volgende examen het best kan voorbereiden en waar je op moet letten tijdens het maken van het examen.  

  • Je leert over de manier van nakijken. Bij het bekijken van je examen zie je waar je punten voor krijgt en waar juist punten voor afgetrokken worden. Hierdoor krijg je meer inzicht in hoe je zo veel mogelijk punten scoort op je examen.  

Bovendien heb je recht op kopieën van al je gemaakte werk. Dit is te vinden in de protocollen voor centrale examens (op pagina's 26 en 27). Het protocol is hier te vinden. Hieronder nog even de meeste relevante tekst uit het document m.b.t. bovenstaande vraag: 

"De AVG geeft ook recht op verstrekking van een kopie van de persoonsgegevens die worden verwerkt (Artikel 15 lid 3 AVG). Als een kandidaat vraagt om een kopie, dan is de school volgens de AVG verplicht om op verzoek van de kandidaat een kopie van de examenantwoorden en opmerkingen/correcties van de correctoren te verstrekken. De school kan ervoor kiezen om een kopie te maken van de examenantwoorden, of door een overzicht te maken met de persoonsgegevens en examenantwoorden van de kandidaat (bijvoorbeeld in het geval dat er digitale examens zijn afgenomen). De school mag geen kosten in rekening brengen voor de kopieën of het overzicht."