Overslaan en naar de inhoud gaan
De Leidse Examentraining

Herkansingscursus havo natuurkunde

Op deze pagina vind je informatie voor leerlingen die zich al hebben ingeschreven voor een herexamentraining en voor leerlingen, die twijfelen om zich in te schrijven voor een herexamentraining. Ben je op zoek naar algemene informatie over onze cursussen? Klik dan op onderstaande knop. 

Meer informatie over de herexamentraining

Specifiek voor natuurkunde:

  • Rekenmachine;
  • Binas of ScienceData. Voor zowel natuur- en scheikunde als biologie is op het examen in 2022 of Binas 6e druk of ScienceData toegestaan, niet beide. We raden je aan te werken met het tabellenboek dat je op school ook steeds gebruikt hebt;

Algemeen:

  • Drie A4-schriften (voor Frans, Engels, Duits en Nederlands zijn maar twee schriften nodig): één voor de aantekeningen, één voor de opgaven en één als reserve mocht je opgavenschrift volraken. Je opgavenschrift wordt steeds tijdens de uitleg aan het begin van het blok ingenomen en nagekeken. Je hebt dus echt niet genoeg aan één schrift.
  • De bevestigingsmail waarin je deelname aan de cursus wordt bevestigd. Deze mail is je bewijs van inschrijving. Uiteraard mag je deze e-mail ook digitaal tonen (bijvoorbeeld op je mobiel).
  • Het lokaalnummer. Uiterlijk om 18:00 uur de dag voordat de cursus begint ontvang je een mail met je lokaalnummer. Je kunt het lokaalnummer ook terugvinden in het inloggedeelte.
  • De uitwerking van de voorbereidende opgaven die je gemaakt hebt (zie hierboven).
  • Schrijfgerei:
    • Twee blauwe of zwarte pennen;
    • Twee pennen met andere kleur (noodzakelijk!);
    • Markeerstift.
  • Het boekje Samengevat (niet noodzakelijk, maar wel aan te raden als naslag bij de meeste vakken; zie voor meer informatie Samengevat).
  • Schoolboeken en Examenbundel (optioneel, alleen meenemen als je behoefte hebt aan een naslagwerk).
  • Lunchpakket (er zijn wel versnaperingen maar geen lunchmogelijkheden). Wel is er de mogelijkheid om 's avonds mee te eten. Lees hier meer over het avondeten op de cursus.
  • Mok en waterfles. Tijdens de cursus proberen we je te voorzien van lekkere en gezonde snacks zoals fruit, snackgroenten, studentenhaver etc. Deze gezonde versnaperingen helpen je bij het leren en zijn daarom gratis! Ook thee, koffie en water met diverse fruitsmaakjes zijn beschikbaar. Om het milieu niet onnodig te belasten maken we geen gebruik meer van plastic bekertjes. We willen je daarom vriendelijk verzoeken je eigen mok of waterfles mee te nemen. Je kunt ook op de cursus tegen een gereduceerd tarief (3 euro) een duurzame beker of duurzame drinkfles aanschaffen bij het cursusbuffet (elke cursusdag tot 13:45 uur). We hopen dat we op je medewerking kunnen rekenen!
  • Extra kledinglaag (bijvoorbeeld een vest) in verband met het klimaat; de klimaatbeheersing verschilt soms per lokaal.
  • Oordopjes als je je daardoor beter kunt concentreren.
  • Neem deel aan het avondprogramma. Tijdens de avonden kun je namelijk onder begeleiding verder oefenen en extra vragen stellen aan je docenten, dit raden we je dan ook sterk aan. Op die manier haal je het maximale uit je examentraining.
  • Bekijk, voordat je aan je cursus begint, de examenstof nog eens en maak een lijstje van de onderwerpen en soorten opgaven die jij lastig vindt. ​​​We raden het ten zeerste aan ook het afgelopen examen nog eens door te nemen en de lastige opgaven nog eens te maken. Hier kun je weer een lijstje maken met opgaven of onderwerpen die je lastig vindt om mee te nemen naar de cursus. Met behulp van onze stappenplannen en tips leren we je hoe je de lastige onderwerpen onder de knie kunt krijgen.
  • Probeer alvast zo veel mogelijk 'leerstof' door te nemen. Denk aan begrippen en definities voor bijvoorbeeld economie en geschiedenis, en aan rekenregels en standaardafgeleiden voor wiskunde A en B. Het volgen van de cursus wordt daarmee een stuk makkelijker voor je. Tijdens de cursus behandelen we deze stof natuurlijk, maar er is te weinig tijd om alle leerstof uitgebreid te bespreken. De meeste tijd besteden we aan verbanden binnen de stof, het oplossen van examenopgaven en concrete examentips.

Voorbereidende opgaven

Om je goed voor te bereiden op de cursus is het heel belangrijk om de voorbereidende opgaven te maken. Deze opgaven zijn belangrijk omdat:

  • er stof in kan voorkomen die wij als bekend veronderstellen en die niet op de cursus wordt behandeld, maar die wel relevant is voor het examen;
  • we tijdens de cursus op deze stof voortbouwen.

De voorbereidende opgaven worden direct bij aanvang van de cursus nagekeken en voorzien van feedback en tips. Tevens is er de mogelijkheid om er in de avond op terug te komen door er persoonlijk met een van onze docenten naar te kijken. Een week voordat je cursus begint, ontvang je per e-mail een linkje naar de voorbereidende opgaven. 

    De voorbereidende opgaven voor havo natuurkunde vind je ook hier.

    Komen er tijdens het maken van de voorbereidende opgaven vragen op? Doe dan het volgende:

    1. Bekijk het filmpje dat hoort bij het onderwerp waar jij een vraag over hebt (zie de tabel)
    2. Probeer de opgaven van dit onderwerp opnieuw te maken
    3. Nog steeds moeilijk om de opgaven van een onderwerp op te lossen? Geen zorgen! Probeer in één zin te formuleren wat je lastig vindt aan de opgaven en schrijf dit op in het schrift waarin je ook de voorbereidende opgaven hebt gemaakt. Markeer je vraag met een kleurtje, zodat je persoonlijke nakijker tijdens de cursus direct kan zien dat je hier een vraag over hebt. Er is tijdens de cursus ruim de tijd om je te helpen met je vragen
    * Heb je vragen over Binas? Dan hoef je niets te doen. Hier gaan we tijdens de cursus sowieso mee oefenen
    Ik heb een vraag over het onderwerp...Kijk dan dit filmpje
    Eenheden (Voorvoegsels)Filmpje
    Pijlen en vectorenOptellen en Ontbinden
    RedenerenGeen filmpje, dit oefenen we tijdens de cursus
    Formules ombouwen (Herschrijven)Filmpje

    Bestuderen Samengevat 

    Lees het boekje Samengevat nog eens een keer door. Leer zoveel mogelijk definities en noteer of omcirkel de onderwerpen die je lastig vindt. Samengevat wordt uitgegeven door de ThiemeMeulenhoff en is zeer goed verkrijgbaar, online en in (school)boekenhandels.

    Meenemen naar de training

    Voor natuurkunde vragen we je, naast de spullen die we bij de Actuele informatie Herkansingscursus noemen, ook je geodriehoek mee te nemen. 

      Vanzelfsprekend doen wij er elk jaar weer alles aan om de cursus zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de meeste recente ontwikkelingen in de examens. In onze examenanalyses lees je precies hoe de cursus de afgelopen jaren aansloot op het examen.

      In onze examentrainingen behandelen we alleen de stof die je moet beheersen voor het centraal examen. Andere stof komt niet aan bod. Tijdens de cursus wordt uitgebreid ingegaan op welke stof je wel en niet moet kennen voor het eindexamen. Wil je zelf een overzicht hebben van de exacte examenstof, zie dan de examenprogramma's die wij op een rijtje hebben gezet.

      Voor praktische informatie en laatste nieuws vlak voordat je cursus begint, verwijzen we je graag naar de pagina met actuele en praktische informatie. Twee dagen voor aanvang van je cursus laten we weten wat de aanvangslocatie is.