Overslaan en naar de inhoud gaan
 
De Leidse Examentraining

Moderne vreemde talen

In 2020-2021 bieden wij al vanaf oktober examentrainingen aan, ook voor Engels, Duits, Frans, Nederlands en Latijn. Meer informatie over de Examencursus vind je hier. Direct inschrijven? Dat kan via het inschrijfformulier. Je inschrijven voor de cursusreeks Talentrainingen is in 2020-2021 niet mogelijk.

Van oktober tot en met januari bieden we naast de Talentraining Leesvaardigheid ook de tweedaagse Talentraining Lees- en Luistervaardigheid aan voor de talen Duits, Engels en Frans. In deze training worden leesvaardigheid en luistervaardigheid behandeld. Leesvaardigheid of tekstanalyse wordt getoetst tijdens het centraal examen. Het grootste deel van de cursus, zo'n 75% van de tijd, besteden we dan ook aan leesvaardigheid. Luistervaardigheid is een onderdeel van het schoolexamen (en telt dus mee voor je eindcijfer) en wordt op de meeste scholen eind januari afgenomen. Tijdens deze tweedaagse training wordt een van de drie talen behandeld.

De manier waarop bij luistervaardigheid de vragen gesteld worden, heeft veel overeenkomsten met leesvaardigheid. Daarom geven we de twee onderdelen in één cursus. Op school wordt er voor je gevoel misschien niet voldoende geoefend of gaat het in een te snel tempo. Dat gaat bij deze cursus anders. We nemen alle tijd om het luisteren goed onder de knie te krijgen. We bouwen veel pauzemomenten in waar we samen analyseren hoe we (met wellicht beperkte woordenkennis) de vraag kunnen beantwoorden. Je ontvangt van ons daarom ook de gesproken tekst uitgeschreven op papier. Dat helpt bij de analyse van hoe zo'n luistervaardigheidstoets nu in elkaar zit. Tevens vergroot deze werkwijze je zelfvertrouwen.

Vanzelfsprekend wordt er ook "echt" geoefend, in die zin dat we het tempo na verloop van tijd opvoeren, zodat je een goed beeld krijgt van hoe het er tijdens de toets aan toegaat. Kortom, je krijgt alle tijd om precies na te gaan wat je hoort, wat je echt moet weten en hoe de vragen in elkaar zitten. Je zult merken dat je daardoor met meer zelfvertrouwen en met een geruster gevoel aan de toets begint en daardoor ook een beter resultaat boekt. In de tweedaagse Talentraining wordt ongeveer een kwart van de tijd besteed aan luistervaardigheid.

Veel leerlingen en soms zelfs ook docenten denken dat je het maken van teksten niet kunt leren. Er wordt wel met teksten geoefend, maar vaak leer je niet hoe je teksten daadwerkelijk moet aanpakken. Tijdens deze training focussen wij ons op het aanleren van strategieën om onder andere de meerkeuze- en open vragen aan te pakken. Je leert o.a.:

  • hoe je een tekst kunt doorgronden en hoe je je kunt focussen op alleen dié informatie die nodig is om je vraag te beantwoorden;
  • hoe je de verschillende typen examenvragen moet aanpakken;
  • hoe je op je examen je tijd goed indeelt.

Tijdens de cursus nemen we diverse teksten uit recente examens door. Je leert de juiste manier om een tekst aan te pakken, je leert de 'instinkers' herkennen, de 'weggevers' invullen en vooral: je leert hoe je met een minimum aan woordenschat toch een behoorlijk cijfer kunt halen. Ook geven we tips om thuis verder te oefenen. Je krijgt dus praktische adviezen en concrete tips, die je onder begeleiding tijdens de dag zelf in praktijk brengt. De begeleiding is intensief: één docent op vijf leerlingen. We besteden tijdens een tweedaagse Talentraining ongeveer driekwart van de tijd aan leesvaardigheid.

De strategieën die je tijdens deze training krijgt aangereikt, zijn deels toepasbaar op teksten en luistertoetsen van andere vreemde talen. De aanpak voor Duitse, Engelse en Franse teksten is gedeeltelijk hetzelfde. Je zult dan ook zien dat je, na het volgen van deze training, tevens vooruitgang zult boeken bij het maken van teksten in andere talen.

Het team van jonge docenten heeft jarenlange ervaring met het geven van bijles en cursussen aan scholieren. Ze zijn super gedreven om het beste bij je naar boven te halen en hebben al vele duizenden leerlingen met succes door het examen heen geloodst. Onze docenten helpen je niet alleen individueel, maar nemen ook de tijd om alle stof, vanaf het begin, op een overzichtelijke manier te presenteren. Ze vinden het een uitdaging om je te helpen het examen te halen en weten uit ervaring dat dit ook echt haalbaar is.

We geven deze trainingen nu al meer dan tien jaar en honderden leerlingen hebben zo hun examen succesvol afgerond. Vrijwel alle leerlingen zijn na het volgen van de training enthousiast, vooral omdat ze nu een goed idee hebben hoe ze de teksten en luistertoetsen kunnen aanpakken en dat je het echt kunt leren. Daarom zal je merken dat ook je zelfvertrouwen toeneemt. De reacties van leerlingen vind je hier.

Wil je een driedaagse cursus volgen voor een van de moderne vreemde talen of ben je op zoek naar een cursus in de periode februari t/m mei? Dan is een Examencursus wellicht iets voor jou. De Examencursussen voor de moderne vreemde talen zijn bedoeld voor eindexamenkandidaten havo en vwo en richten zich volledig op leesvaardigheid (hetgeen wordt getoetst op het centraal eindexamen). Kijk bijvoorbeeld eens bij onze:

N.B. Vanwege de sterke overeenkomsten raden wij leerlingen af om zowel een Talentraining als een Examencursus voor een moderne vreemde taal te volgen.

 

De Leidse Examentraining
De Leidse Examentraining