Overslaan en naar de inhoud gaan
 
De Leidse Examentraining

Pensumtraining Latijn

Op deze pagina vind je informatie voor leerlingen die zich al hebben ingeschreven voor een examentraining en voor leerlingen die twijfelen tussen een tweedaagse en een driedaagse examentraining. Ben je op zoek naar algemene informatie over onze cursussen? Klik dan op onderstaande knop. 

Meer informatie over de examentraining

Bij de tweedaagse pensumtraining Latijn werken we aan de pensumteksten uit de Pro Sexto Roscio van Cicero. Op het centraal examen (en vaak ook op de schoolexamens) kun je maar liefst vijftig procent van de punten verdienen met vragen over deze teksten. Het is essentieel om deze teksten nauwkeurig te leren, om de vragen goed te kunnen beantwoorden. Aangezien het om een zeer groot aantal tekstregels gaat, is dit voor veel leerlingen een uitdaging. Bovendien komen er bij het beantwoorden van vragen ook vaardigheden kijken zoals (correct) citeren en signaleren van stijlfiguren. Als je die vaardigheden verbetert, kun je meer punten scoren op je examen.

De pensumtraining Latijn biedt een volledige voorbereiding op de vragen over het pensum. Daarbij komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Een overzicht van de pensumteksten: alle teksten worden samengevat en de belangrijke elementen worden klassikaal besproken. Dit biedt veel houvast bij het leren van de teksten.
  • Het stappenplan 'vragen beantwoorden': met behulp van dit stappenplan leer je zo veel mogelijk punten te scoren bij vragen over tekstinhoud.
  • Speciale vaardigheden, zoals citeren en stijlfiguren herkennen.
  • Tips om te voorkomen dat je punten verliest bij het beantwoorden van vragen.

Tijdens de training is er veel gelegenheid om individueel te oefenen met de teksten. Hiermee sla je eigenlijk twee vliegen in één klap: je leert de teksten beter en verbetert je vaardigheden in het beantwoorden van vragen. Je ontdekt wat je sterke punten zijn en waar je valkuilen liggen, en wij helpen je te leren hoe je die valkuilen kunt omzeilen. Je krijgt dus praktische adviezen en concrete tips die je onder begeleiding meteen zelf in praktijk brengt. De begeleiding is intensief: één docent op vijf leerlingen.

Bij een pensumcursus staan de pensumteksten centraal. Twee dagen lang bespreken we het gehele pensum en oefenen we met het beantwoorden van vragen. Helaas is er bij een pensumcursus geen ruimte om ook aan de proefvertaling te werken.

Naast de pensumtraining kun je bij SSL ook een tweedaagse vertaaltraining volgen.

Daarnaast is de pensumtraining zeer geschikt als je al een Stoomcursus Latijn hebt gevolgd in de juni of juli. 

Let op: het volgen van de pensumtraining én een driedaagse examentraining Latijn raden we af, omdat de overlap tussen deze twee cursussen te groot is.

  • Neem deel aan het avondprogramma. Tijdens de avonden kun je namelijk onder begeleiding verder oefenen en extra vragen stellen aan je docenten. Zeker als je een tweedaagse cursus volgt, raden we je sterk aan het avondprogramma te volgen. Op die manier haal je het maximale uit je examentraining.
  • Bekijk, voordat je aan je cursus begint, de examenstof nog eens en maak een lijstje van de onderwerpen en soorten opgaven die jij lastig vindt. Zo kun je in het avondprogramma checken of je specifiek deze onderwerpen en opgaven helemaal begrijpt. Zo niet: dan kunnen we je gericht helpen! Je hoeft je van tevoren niet extra te verdiepen in die onderwerpen, want met behulp van onze stappenplannen en tips leren we je hoe je de lastige onderwerpen onder de knie kunt krijgen.

Voor de cursus

Om je goed voor te bereiden op de cursus is het heel belangrijk om de voorbereidende opgaven te maken. Deze opgaven zijn belangrijk omdat:

  • er stof in kan voorkomen die wij als bekend veronderstellen en die niet op de cursus wordt behandeld, maar die wel relevant is voor het examen;
  • we tijdens de cursus op deze stof voortbouwen.

De voorbereidende opgaven worden direct bij aanvang van de cursus nagekeken en voorzien van feedback en tips. Tevens is er de mogelijkheid om er in de avond op terug te komen door er persoonlijk met een van onze docenten naar te kijken. Een week voordat je cursus begint, ontvang je per e-mail een linkje naar de voorbereidende opgaven. 

De voorbereidende opgaven voor de pensumtraining Latijn vind je ook hier.

Leer in ieder geval de werkwoordsuitgangen van de indicativus uit je hoofd. Bestudeer ook de uitgangen van de naamwoorden. Een overzicht hiervan vind je achterin je woordenboek. Mocht je een woordenboek hebben waarin dit overzicht niet staat, dan krijg je het overzicht van ons op de eerste dag van je cursus.

Bestudeer daarnaast de examensyllabus 2021 met cultuurhistorische achtergronden, stijlfiguren en verteltechnieken, die je in je lesboek kunt vinden (Eisma p.154-160 en 194-200; Hermaion p. 170-182 en 193-201). Hoe beter je deze stijlmiddelen en achtergronden kent, hoe meer opgaven je tijdens de cursus kunt maken.

Tijdens de cursus

We besteden een groot deel van de training aan het bespreken van de teksten. Om hiermee voldoende te oefenen, raden we je sterk aan om aanwezig te zijn bij het eerste avondprogramma. Daarnaast is dit ook het perfecte moment om nog extra vragen te stellen over de achtergronden van de teksten, om meer te oefenen met metrum of om de puntjes op de i te zetten met citeren.

Na de cursus

Na de cursus is het belangrijk om voldoende tijd in te plannen voor het herhalen van de teksten. Tijdens de cursus maak je veel opgaven over de teksten uit het pensum. Dit helpt je de teksten goed te begrijpen. Het leren en herhalen is iets wat je zelf nog moet inplannen. Tijdens de cursus zullen we je tips geven over hoe je het leren van teksten beste kunt aanpakken.

Goed om te weten: de pensumtraining biedt geen tips voor het vertalen van teksten. Dat is dus iets waar je thuis mee aan de slag moet, of wat je kunt trainen tijdens onze vertaaltraining Latijn.

Vanzelfsprekend doen wij er elk jaar weer alles aan om de cursus zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de meeste recente ontwikkelingen in de examens. Bij Latijn betekent dat dat we de hele cursus hebben afgestemd op het pensum over Vergilius. Met de meest recente examens als uitgangspunt scherpen we ons lesmateriaal elk jaar weer verder aan.

In onze examentrainingen behandelen we alleen de stof die je moet beheersen voor het centraal examen. Andere stof komt niet aan bod. Tijdens de cursus wordt uitgebreid ingegaan op welke stof je wel en niet moet kennen voor het eindexamen. Wil je zelf een overzicht hebben van de exacte examenstof, zie dan de examenprogramma's die wij op een rijtje hebben gezet.

Voor praktische informatie en laatste nieuws vlak voordat je cursus begint, verwijzen we je graag naar de pagina met actuele en praktische informatie. Twee dagen voor aanvang van je cursus laten we weten wat de aanvangslocatie is.