Overslaan en naar de inhoud gaan
 
De Leidse Examentraining

Vwo Nederlands

Op deze pagina vind je informatie voor leerlingen die zich al hebben ingeschreven voor een examentraining en voor leerlingen die twijfelen tussen een tweedaagse en een driedaagse examentraining. Ben je op zoek naar algemene informatie over onze cursussen? Klik dan op onderstaande knop. 

Meer informatie over de examentraining

  • Neem deel aan het avondprogramma. Tijdens de avonden kun je namelijk onder begeleiding verder oefenen en extra vragen stellen aan je docenten. Zeker als je een tweedaagse cursus volgt, raden we je sterk aan het avondprogramma te volgen. Op die manier haal je het maximale uit je examentraining.
  • Bekijk, voordat je aan je cursus begint, de examenstof nog eens en maak een lijstje van de onderwerpen en soorten opgaven die jij lastig vindt. Zo kun je in het avondprogramma checken of je specifiek deze onderwerpen en opgaven helemaal begrijpt. Zo niet: dan kunnen we je gericht helpen! Je hoeft je van tevoren niet extra te verdiepen in die onderwerpen, want met behulp van onze stappenplannen en tips leren we je hoe je de lastige onderwerpen onder de knie kunt krijgen.
  • Volg je een tweedaagse Examencursus? Kijk dan hieronder bij 'Inhoud van een tweedaagse Examencursus' welke examenonderwerpen eventueel niet worden behandeld. Als je concrete vragen over deze onderwerpen hebt, kun je die tijdens het avondprogramma altijd stellen.
  • Probeer alvast zo veel mogelijk 'leerstof' door te nemen. Denk aan begrippen en definities voor bijvoorbeeld economie en geschiedenis, en aan rekenregels en standaardafgeleiden voor wiskunde A en B. Het volgen van de cursus wordt daarmee een stuk makkelijker voor je. Tijdens de cursus behandelen we deze stof natuurlijk, maar er is te weinig tijd om alle leerstof uitgebreid te bespreken. De meeste tijd besteden we aan verbanden binnen de stof, het oplossen van examenopgaven en concrete examentips.

Om je goed voor te bereiden op de cursus is het heel belangrijk om de voorbereidende opgaven te maken. Deze opgaven zijn belangrijk omdat:

  • er stof in kan voorkomen die wij als bekend veronderstellen en die niet op de cursus wordt behandeld, maar die wel relevant is voor het examen;
  • we tijdens de cursus op deze stof voortbouwen.

De voorbereidende opgaven worden direct bij aanvang van de cursus nagekeken en voorzien van feedback en tips. Tevens is er de mogelijkheid om er in de avond op terug te komen door er persoonlijk met een van onze docenten naar te kijken. Een week voordat je cursus begint, ontvang je per e-mail een linkje naar de voorbereidende opgaven. 

De voorbereidende opgaven voor vwo Nederlands vind je ook hier.

Om op het examen succesvol te zijn, zijn twee zaken belangrijk: een goede beheersing van de Nederlandse taal en het beschikken over de juiste strategieën om opgaven op te lossen. Wij focussen in de examentraining alleen op het laatste. Als Nederlands niet jouw moedertaal is, of als je veel in een andere taal spreekt, dan kan het echter zo zijn dat je taalontwikkeling ook aandacht behoeft. Dat is iets waar wij in de cursus geen aandacht aan kunnen besteden. De cursus is dan nog wel nuttig voor je, omdat de strategieën je absoluut zullen helpen om examenopgaven beter te kunnen oplossen. Je zult naast de cursus nog wel veel aandacht moeten besteden aan je taalbeheersing om het examen succesvol af te ronden. Dit kun je concreet doen door bijvoorbeeld veel kranten (zoals NRC, Volkskrant) en tijdschriften (zoals Elsevier, HP/De Tijd) te lezen. 

Voor Nederlands vragen we je, naast de spullen die we bij de actuele en praktische informatie noemen, ook een woordenboek Nederlands mee te nemen.

Sommige periodes duren geen 3 dagen, maar slechts 2 dagen. Hoewel er minder tijd is, zullen wel alle onderwerpen behandeld worden. Er is in de cursus echter minder oefentijd en ook zal er tijdens een tweedaagse cursus geen proefexamen afgenomen worden. Welke periodes slechts twee dagen duren, kun je vinden in het vakkenoverzicht.

Vanzelfsprekend doen wij er elk jaar weer alles aan om de cursus zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de meeste recente ontwikkelingen in de examens. In onze examenanalyses lees je precies hoe de cursus de afgelopen jaren aansloot op het examen.

In onze examentrainingen behandelen we alleen de stof die je moet beheersen voor het centraal examen. Andere stof komt niet aan bod. Tijdens de cursus wordt uitgebreid ingegaan op welke stof je wel en niet moet kennen voor het eindexamen. Wil je zelf een overzicht hebben van de exacte examenstof, zie dan de examenprogramma's die wij op een rijtje hebben gezet.

Voor praktische informatie en laatste nieuws vlak voordat je cursus begint, verwijzen we je graag naar de pagina met actuele en praktische informatie. Twee dagen voor aanvang van je cursus laten we weten wat de aanvangslocatie is. 

 

 

Docent en leerling examentraining Nederlands SSL
Examentraining Nederlands SSL