Overslaan en naar de inhoud gaan
De Leidse Examentraining

Training luistertoetsen Engels, Duits en Frans

Bij al onze examentrainingen Engels, Duits en Frans van oktober tot en met de kerstvakantie besteden wij (naast leesvaardigheid) aandacht aan luistervaardigheid.

Jaarlijks in januari worden de Cito-luistertoetsen afgenomen. Veel leerlingen vinden deze luistertoetsen voor Engels, Duits en Frans lastig. Dit heeft zowel te maken met de inhoud van de toets als met de manier van voorbereiding. Op school wordt wel geoefend met luistervaardigheid, maar voor je gevoel is dit misschien niet voldoende of gaat het in een te snel tempo. Ook is er weinig oefenmateriaal voor thuis beschikbaar. Als je hulp wilt bij de voorbereiding op de luistertoetsen, kun je een examentraining volgen bij SSL. Hierbij oefen je niet alleen met fragmenten uit echte (oude) luistertoetsen, maar krijg je ook strategieën aangereikt zodat je weet hoe je de luistertoetsen kunt aanpakken.

Zoals gezegd krijg je op de cursus strategieën aangereikt waarmee je op de luistertoets gericht kunt luisteren en de juiste antwoorden kunt vinden, ook als je beperkte woordenkennis hebt. Tijdens de training oefenen we klassikaal en bekijken we hoe je de strategieën kunt toepassen. Je ontvangt van ons ook de gesproken tekst uitgeschreven op papier. Kortom, je krijgt alle tijd en middelen om precies na te gaan wat je hoort, wat je echt moet weten en hoe de vragen in elkaar zitten. Op deze manier verbetert je luistervaardigheid en krijg je grip op de luistertoetsen. Je zult merken dat je daardoor met meer zelfvertrouwen en met een geruster gevoel de toets tegemoet gaat, wat een positieve invloed heeft op het resultaat. Gedurende de luistervaardigheidstraining wordt het tempo stapsgewijs opgevoerd tot hoe dit op de toets zal zijn. Zo krijg je een goed beeld krijgt van hoe het er tijdens de luistertoets aan toegaat en ben je optimaal voorbereid.

Per examentraining worden doorgaans twee lesblokken (zo’n vier uur) aan luistervaardigheid besteed.

Tijdens de examentrainingen Duits, Frans en Engels wordt ook tijd besteed aan leesvaardigheid. Dit is de stof die getoetst wordt op het centraal examen in mei. De manier waarop bij luistervaardigheid de vragen gesteld worden, heeft veel overeenkomsten met leesvaardigheid. Daarom bieden we de twee onderdelen samen in één cursus aan. Door deze examentraining van SSL te volgen, sla je dus twee vliegen in één klap. Je bent optimaal voorbereid op de luistertoetsen én je centraal examen. 

Bovendien is het zo dat de strategieën die je aangereikt krijgt op de cursus voor een van de talen, ook bij de andere talen van toepassing zijn. Je hoeft dus maar één training te volgen om voorbereid te zijn op de luistertoetsen en het centraal examen van Engels, Duits en Frans! Als je twijfelt voor welke taal je de cursus wilt volgen, dan raden wij aan om voor Engels te kiezen.

Als je bij SSL een cursus wilt volgen ter voorbereiding op de luistertoetsen kan dit van oktober tot en met de kerstvakantie. De luistertoetsen worden in januari afgenomen. In het vakkenoverzicht van de examentrainingen kun je zien wanneer we de cursussen voor Duits, Engels en Frans aanbieden.

Meer informatie over de examentrainingen en de kosten voor een twee- of driedaagse cursus vind je op deze pagina. Inschrijven kan via het online inschrijfformulier