Overslaan en naar de inhoud gaan
 
De Leidse Examentraining

Examentraining

De voorbereiding op het eindexamen is vaak niet makkelijk. Je staat onder veel tijdsdruk, en hoe bepaal je aan welke onderwerpen je wel of juist geen aandacht moet besteden? In deze spannende periode kun je alle hulp gebruiken. Daarom krijg je tijdens een examentraining van SSL professionele begeleiding van enthousiaste docenten, zodat jij met zelfvertrouwen en een goed gevoel aan je examens begint.

Tijdens een tweedaagse of driedaagse examentraining richt je je op één examenvak. Je gaat alle belangrijke examenstof langs onder professionele en persoonlijke begeleiding van enthousiaste docenten. De cursus is compleet afgestemd op het examenprogramma. Je oefent met lesmateriaal dat speciaal voor deze training is ontwikkeld en volledig is gebaseerd op examenopgaven.

De examentraining van Stichting Studiebegeleiding Leiden werkt: meer dan 90% van de leerlingen die een Examencursus hebben gevolgd, is geslaagd. Gemiddeld stijgt het examencijfer een punt ten opzichte van het schoolexamencijfer. Leerlingen die een Herkansingscursus volgen, zien hun cijfer zelfs met anderhalve punt omhoog gaan.

Inschrijven voor een Examencursus

Misschien weet je al dat je een examentraining wilt volgen. Maar voor welke aanbieder kies je dan? We begrijpen die keuze lastig kan zijn, zeker omdat het aanbod de laatste jaren flink is gestegen. Waarom zou je dan kiezen voor een training van SSL? 

Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring met het begeleiden van examenkandidaten. Bovendien is SSL ontstaan uit een jarenlange samenwerking met Universiteit Leiden. Enkele punten waarop wij ons daarnaast onderscheiden zijn:

 • Intensieve en persoonlijke begeleiding door enthousiaste docenten
  • Per vijf leerlingen is er een docent
  • Persoonlijk intakegesprek
  • Al je opgaven worden nagekeken
  • Mogelijkheid tot kosteloos extra (privé-)les in de avonduren
 • Het speciale lesmateriaal
  • Elk jaar opnieuw door ons zelf ontwikkeld
  • Unieke stappenplannen om examenvragen te beantwoorden
  • Sluit volledig aan bij de examenstof
  • Gebaseerd op examenanalyses​​​​​​
 • Specifiek gericht op het verbeteren van examenresultaten
  • Alle belangrijke examenstof komt aan bod; bij een driedaagse training behandelen we de volledige examenstof.
  • Er is een ‘echt’ proefexamen: bij een driedaagse cursus wordt dit afgenomen en uitgebreid besproken, bij een tweedaagse cursus krijg je dit examen mee naar huis.
  • Je verlaat de training met zelfvertrouwen en veel nieuwe examentips.

Per dag krijg je ongeveer 10 uur les. Dat is intensief, maar het grote voordeel is dat je aan het eind van een Examencursus de stof direct een stuk beter onder de knie hebt, waardoor je het examen zelfverzekerd tegemoet gaat. 

Een cursusdag is verdeeld in blokken. In elk blok behandelen we een examenonderwerp. Eerst is er een klassikale uitleg, waarin je een beknopt overzicht krijgt van de belangrijkste stof. Daarna oefen je, onder begeleiding van docenten, met (examen)opgaven. Na elke oefenronde krijg je concrete feedback en tips. En natuurlijk mag je al je vragen stellen. 

Tijdens het avondprogramma komt geen nieuwe stof aan bod, maar kun je zelfstandig met een onderwerp naar keuze verder oefenen of samen met een docent die ene lastige opgave helemaal uitpluizen.

Meer informatie over de dagindeling vind je hier.

Onze examentrainingen vinden het hele jaar door plaats in de weekenden en vakanties. In schooljaar 2021-2022 bieden we examentrainingen aan in de herfstvakantie, de kerstvakantie, de voorjaarsvakantie en de meivakantie, en in weekenden tussendoor. In het vakkenoverzicht zie je wanneer je voor welk vak een training kunt volgen.

We raden aan de training zo vroeg mogelijk in het jaar te volgen. Je hebt dan namelijk nog lang de tijd om met de stappenplannen te oefenen en je profiteert ook op je laatste schoolexamens van de Examencursus.
 

Een driedaagse examentraining, waarbij je ongeveer 30 uur les krijgt, kost 415 euro. De kosten van een tweedaagse cursus, met ongeveer 20 uur les, zijn 310 euro. Het lesmateriaal is bij deze kosten inbegrepen.

Je kunt je tot en met een dag voor het begin van elke training aanmelden, als er nog cursusplaatsen beschikbaar zijn. De belangstelling voor de cursussen is namelijk groot. Wil je zeker zijn van een cursusplaats, schrijf je dan zo snel mogelijk in.

Open het inschrijfformulier

Uit heel Nederland komen leerlingen naar Leiden voor onze unieke examentrainingen. Kom je van ver? Dan kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een van de vele overnachtingsmogelijkheden in Leiden. We hebben informatie van verschillende accommodaties voor je op een rijtje gezet.

 

 

De Leidse Examentraining
De Leidse Examentraining

Persoonlijke begeleiding

De begeleiding is intensief: één docent op vijf leerlingen. De cursus is in blokken verdeeld. In elk blok staat steeds één onderwerp centraal. Elk blok begint met een kernachtige uitleg waarin hoofdzaken van bijzaken worden gescheiden en waarin je handvatten krijgt aangereikt om examenopgaven succesvol op te lossen. Dit zijn onze bekende stappenplannen. Na de uitleg maak je de door ons geselecteerde (eindexamen)opgaven. We werken met uniek lesmateriaal. Daardoor krijg je inzicht in het type vragen en de manier waarop deze gesteld worden. Door deze werkwijze krijg je meer grip op de stof en, zo leert de ervaring, wordt je zelfvertrouwen een stuk groter.

Met elke leerling voeren we tijdens het eerste lesuur een kort gesprek en tijdens de cursus houden verschillende docenten je vorderingen (en veelgemaakte fouten!) bij, zodat je aan het eind van de cursus een gericht studieadvies krijgt. Door het kleine aantal leerlingen per docent (per vijf leerlingen is er een docent) is er daadwerkelijk veel aandacht voor individuele problemen. Hoewel SSL geen speciale trainingen aanbiedt voor leerlingen met bijvoorbeeld faalangst of dyslexie, blijkt dat deze manier van werken voor hen juist erg prettig is. Indien nodig kun je in de avonduren van 19:30 tot 21:30 uur extra (privé)les krijgen. Je studeert in een inspirerende omgeving met betrokken docenten.

Ons lesmateriaal voor de examentraining

Doordat Stichting Studiebegeleiding Leiden elk jaar de nieuwste examens analyseert, sluit de stof die we behandelen op de Examencursus optimaal aan bij de examens zelf. Wil je meer weten over hoe ons lesmateriaal aansluit bij de centrale examens? Neem dan eens een kijkje bij onze examenanalyses

Examenresultaten verbeteren

Per vak wordt er op alle cursusdagen aandacht besteed aan opgaven die regelmatig op examens aan de orde komen. Van je docenten krijg je bovendien veel nuttige examentips mee. Bij een driedaagse cursus maak je op de laatste cursusdag een proefexamen onder strikte examencondities. Het examen wordt met behulp van de officiële correctievoorschriften nagekeken, zodat je een goed beeld krijgt van hoe je ervoor staat. Het proefexamenresultaat wordt uitvoerig met je besproken en je krijgt het examen en het correctievoorschrift mee naar huis. Zo weet jij aan het einde van je cursus precies waar je sterke punten en je verbeterpunten liggen. Let op: bij tweedaagse examentrainingen is er niet (altijd) voldoende ruimte voor een volledig proefexamen. Wil je weten wanneer we tweedaagse en driedaagse examentrainingen aanbieden? Kijk dan in het vakkenoverzicht.

Een ervaren, gedreven en enthousiast docententeam

Het team van jonge docenten heeft jarenlange ervaring met het geven van bijles en cursussen aan scholieren. Ze zijn super gedreven om het beste bij je naar boven te halen en hebben al vele duizenden leerlingen met succes door het examen heen geloodst. Onze docenten helpen je niet alleen individueel, maar nemen ook de tijd om alle stof, vanaf het begin, op een overzichtelijke manier te presenteren. Ze vinden het een uitdaging om je te helpen het examen te halen en weten uit ervaring dat dit ook echt haalbaar is. De docenten vinden geen enkele vraag dom of raar maar nemen jou serieus en willen je echt verder helpen.

Voor welke vakken kun je een examentraining volgen?

Wij bieden examentrainingen aan voor de meeste schoolvakken op havo- en vwo-niveau. Klik hieronder op een van de vakken om meer informatie te krijgen over de training voor dat vak:

Voor de meeste vakken hebben we tweedaagse en driedaagse examentrainingen. Kijk in het vakkenoverzicht wanneer welk vak wordt aangeboden.

Cursussen in de herfstvakantie en de kerstvakantie

In schooljaar 2021-2022 kun je vanaf de herfstvakantie tot in mei examentrainingen volgen bij SSL. Er zijn twee- en driedaagse cursussen tijdens de schoolvakanties. Ook bieden we in veel weekenden examentrainingen aan. In de cursusagenda kun je zien op welke data we trainingen aanbieden. In vakkenoverzicht kun je zien welke vakken we in welke periodes aanbieden.

Door zo vroeg mogelijk een examentraining te volgen heb je veel meer tijd om te oefenen met de strategieën en stappenplannen die je op de cursus aangereikt kwijt. Bovendien kun je opgedane kennis en vaardigheden niet alleen gebruiken bij het centraal examen, maar ook bij je schoolexamens. Een goed idee dus om al vroeg in het examenjaar een training van SSL te volgen. Wil je zeker zijn van een plek, wacht dan niet te lang met inschrijven. De cursussen raken doorgaans snel vol.

Onze leerlingen komen uit heel Nederland

Woon je ver uit de buurt van Leiden en vraag je je af of het daarom wel handig is om een examentraining bij SSL Leiden te volgen? Kijk dan eens bij de vele mogelijkheden voor overnachting die er zijn in (de buurt van) Leiden! Door deze mogelijkheid hebben we ook al veel leerlingen uit bijvoorbeeld Friesland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant en Zeeland kunnen helpen met een examentraining. Door een weekend of een paar dagen van je vakantie in Leiden te verblijven kun jij je helemaal richten op je Examencursus en je zo goed mogelijk voorbereiden op je eindexamen. 

Wil je examentraining geven bij SSL Leiden?

Elk jaar gaan er weer veel nieuwe docenten bij SSL aan de slag. Zou jij het leuk vinden om samen met een team enthousiaste collega’s heel veel leerlingen een stap dichter bij het behalen van hun diploma te brengen? Solliciteer dan op de functie van docent! We vinden het heel leuk om kennis met je te maken.