Overslaan en naar de inhoud gaan

Examentraining

Heb je een herexamen? Ook dan helpt SSL je graag. Schrijf je nu in voor een herexamentraining.

De voorbereiding op het eindexamen is vaak niet makkelijk. Je staat onder veel tijdsdruk, en hoe bepaal je aan welke onderwerpen je wel of juist geen aandacht moet besteden? In deze spannende periode kun je alle hulp gebruiken. Daarom krijg je tijdens een examentraining van SSL professionele begeleiding van enthousiaste docenten, zodat jij met zelfvertrouwen en een goed gevoel aan je examens begint.

Tijdens een tweedaagse of driedaagse examentraining richt je je op één examenvak. Je gaat alle belangrijke examenstof langs onder professionele en persoonlijke begeleiding van enthousiaste docenten. De cursus is compleet afgestemd op het examenprogramma. Je oefent met lesmateriaal dat speciaal voor deze training is ontwikkeld en volledig is gebaseerd op examenopgaven.

De examentraining van Stichting Studiebegeleiding Leiden werkt: meer dan 90% van de leerlingen die een Examencursus hebben gevolgd, is geslaagd. Gemiddeld stijgt het examencijfer een punt ten opzichte van het schoolexamencijfer. Leerlingen die een Herkansingscursus volgen, zien hun cijfer zelfs met anderhalve punt omhoog gaan.

Inschrijven voor een Examencursus kan vanaf 1 augustus 2024

Misschien weet je al dat je een examentraining wilt volgen. Maar voor welke aanbieder kies je dan? We begrijpen dat die keuze lastig kan zijn, zeker omdat het aanbod de laatste jaren flink is gestegen. Waarom zou je dan kiezen voor een training van SSL? 

Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring met het begeleiden van examenkandidaten. Bovendien is SSL ontstaan uit een jarenlange samenwerking met Universiteit Leiden. Enkele punten waarop wij ons daarnaast onderscheiden zijn:

 • Intensieve en persoonlijke begeleiding door enthousiaste docenten
  • Per vijf leerlingen is er een docent
  • Persoonlijk intakegesprek
  • Al je opgaven worden nagekeken. Je krijgt dus continu feedback over je gemaakte werk. 
  • De docenten leren je om aan jezelf de juiste vragen te stellen. Zo leer je steeds beter om zélf achter het antwoord te komen.
  • Mogelijkheid tot kosteloos extra (privé-)les in de avonduren

 

 • Het speciale lesmateriaal
  • Elk jaar opnieuw door ons zelf ontwikkeld
  • Unieke stappenplannen om examenvragen te beantwoorden
  • Sluit volledig aan bij de examenstof
  • Gebaseerd op examenanalyses

​​​​​

 • Specifiek gericht op het verbeteren van examenresultaten
  • Alle belangrijke examenstof komt aan bod; bij een driedaagse training behandelen we de volledige examenstof.
  • Tijdens de driedaagse cursus is er tijd om te oefenen met gemengde opgaven. Tijdens de tweedaagse training oefenen we minder (gemengde) opgaven, maar in de bundel staan ruim voldoende (gemengde) opgaven om zelf nog flink te oefenen.
  • Je verlaat de training met zelfvertrouwen en veel nieuwe examentips.

 

 • Een ervaren, gemotiveerd en enthousiast docententeam
  • De docenten hebben een strenge selectie doorlopen. 
  • Na de selectie volgt een uitgebreide opleidingsperiode .
  • Ontwikkeling gaat door na de opleidingsperiode; feedbackcultuur binnen SSL, reacties van leerlingen en eindevaluaties inspireert docenten zich te blijven verbeteren. 

Per dag krijg je ongeveer 10 uur les. Dat is intensief, maar het grote voordeel is dat je aan het eind van een Examencursus de stof direct een stuk beter onder de knie hebt, waardoor je het examen zelfverzekerd tegemoet gaat. 

Een cursusdag is verdeeld in blokken. In elk blok behandelen we een examenonderwerp. Eerst is er een klassikale uitleg, waarin je een beknopt overzicht krijgt van de belangrijkste stof. Daarna oefen je, onder begeleiding van docenten, met (examen)opgaven. Na elke oefenronde krijg je concrete feedback en tips. En natuurlijk mag je al je vragen stellen. 

Tijdens het avondprogramma komt geen nieuwe stof aan bod, maar kun je zelfstandig met een onderwerp naar keuze verder oefenen of samen met een docent die ene lastige opgave helemaal uitpluizen.

Bekijk hier een overzicht van de dagindeling.

Onze examentrainingen vinden het hele jaar door plaats in de weekenden en vakanties. In het schooljaar 2023-2024 bieden we examentrainingen aan in de herfstvakantie, de kerstvakantie, de voorjaarsvakantie en de meivakantie, en in weekenden tussendoor. In het vakkenoverzicht zie je wanneer je voor welk vak een training kunt volgen.

We raden aan de training zo vroeg mogelijk in het jaar te volgen. Je hebt dan namelijk nog lang de tijd om met de stappenplannen te oefenen en je profiteert ook op je laatste schoolexamens van de Examencursus.
 

Een driedaagse examentraining, waarbij je ongeveer 30 uur les krijgt, kost 460 euro. De kosten van een tweedaagse cursus, met ongeveer 20 uur les, zijn 345 euro. Het lesmateriaal is bij deze kosten inbegrepen. Meer informatie over de betaling vind je hier.

Je kunt je tot en met een dag voor het begin van elke training aanmelden, als er nog cursusplaatsen beschikbaar zijn. De belangstelling voor de cursussen is namelijk groot. Wil je zeker zijn van een cursusplaats, schrijf je dan zo snel mogelijk in.

Inschrijven voor een Examencursus kan vanaf 1 augustus 2024

Uit heel Nederland komen leerlingen naar Leiden voor onze unieke examentrainingen. Kom je van ver? Dan kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een van de vele overnachtingsmogelijkheden in Leiden. We hebben informatie van verschillende accommodaties voor je op een rijtje gezet.

 

 

De Leidse Examentraining
De Leidse Examentraining

 

 

Wil je examentraining geven bij SSL Leiden?

Elk jaar gaan er weer veel nieuwe docenten bij SSL aan de slag. Zou jij het leuk vinden om samen met een team enthousiaste collega’s heel veel leerlingen een stap dichter bij het behalen van hun diploma te brengen? Solliciteer dan op de functie van docent! We vinden het heel leuk om kennis met je te maken.