Overslaan en naar de inhoud gaan
 

En nu maar afwachten...

Door Merel op 31 mei 2018
SSL blog - En nu afwachten

Na een aantal weken keihard zwoegen, zitten de examens er eindelijk op! Toch zal dit niet voor iedereen als een opluchting voelen, je moet immers nog bijna twee weken wachten tot je (zeker) weet of je wel of niet geslaagd bent. Daarom hier een aantal SSL-tips om deze spannende tijd ontspannen door te komen.

Tip 1: Ga op vakantie

Had je je examenreis al aan het begin van dit schooljaar tot in de puntjes gepland of ben je meer van de last-minute beslissingen? Hoe het ook zij, nu lekker vakantie vieren klinkt goed:  even weg van alle stress en eindelijk weer wat tijd met je vrienden. Als een lange of verre vakantie er niet in zit, kun je het natuurlijk ook dichter bij huis zoeken. Denk bijvoorbeeld aan een dagje naar het strand of het zwembad, slenteren door de dierentuin of een wandeling in het bos. Ook leuk: maak een  ‘city-trip’ naar je toekomstige studiestad om je nieuwe plek alvast te leren kennen!

Tip 2: Laat je afleiden door een spannende serie of goed boek

Tijdens het leren heb je misschien ook af en toe naar Netflix gekeken, maar echt ontspannen voelde dat vast niet. Nu heb je echter alle tijd om je favoriete series te bingewatchen, zonder schuldgevoel! Ook fijn: je kunt nu weer voor de lol boeken lezen. In plaats van al die schoolboeken of boeken van je lijst, heb je nu alle keuze. Hoe dan ook, als je verdiept zit in een meeslepend verhaal is het wachten zo voorbij.

Tip 3: Opruimen

Deze weken zijn ook hét moment om allerlei klusjes te doen waar je eerder niet aan toe kwam. Het opruimen van je kamer is vast zoiets dat er tijdens het leren bij ingeschoten is. Opruimen lijkt misschien een vervelende klus, maar als het eenmaal gedaan is kan het zorgen voor voldoening en ontspanning. Hoe kun je immers tot rust komen als alles om je heen een rommel is? Bovendien maak je je ouders er vast erg blij mee en dat maakt het leven vaak ook net weer iets relaxter ;)

Tip 4: Ga op zoek naar het ultieme zomerbaantje

Hoewel je hoofd misschien niet staat naar werk, heb je nu wel alle tijd om uitgebreid op zoek te gaan naar een leuk (en goed betaald) zomerbaantje. Dit kan natuurlijk thuis achter de laptop, maar je kunt ook als je door de stad loopt eens goed rondkijken of er restaurants of winkels zijn waar hulp wordt gevraagd. Hierbij is het handig om eerst je cv te updaten voordat je echt op zoek gaat. Zo kun je direct solliciteren als je iets leuks ziet. Overigens ook goed ter afleiding: alvast wegdromen bij de gedachte waar je je verdiende geld  aan uit zou kunnen geven.

Maar uiteindelijk is het gewoon afwachten…

Er zijn genoeg dingen die je kunnen afleiden, maar uiteindelijk is het nu gewoon afwachten. Onthoud dat je hebt gedaan wat je kon: je hebt hard gewerkt en je examens zo goed mogelijk gemaakt. Ook als het soms wat minder ging dan je had gehoopt, moet je bedenken dat het is wat het is. Je kunt het nu niet meer veranderen. Uiteindelijk komt het dus neer op geduld hebben en hopen op het beste!

Mocht je al wel (vrijwel) zeker weten dat je een herexamen moet gaan maken. Dan kan het verstandig zijn om, na een paar dagen goed te hebben ontspannen, alvast te beginnen met de voorbereidingen. In onze blog van volgende week geven we je tips over wat je al voor het krijgen van de uitslag kunt doen om je voor te bereiden op een herkansing. Ook kun je overwegen om alvast een plek te reserveren bij een herexamentraining. Daarnaast kun je natuurlijk bij onze eerdere blogs of in de SSL Eindexamen Toolkit kijken voor (her)examentips.