Overslaan en naar de inhoud gaan

Handig: Samengevat

Door Noortje op
SSL Blog- Samengevat is handig

Tijdens mijn zoektocht naar handige studietips kwam ik erachter dat leerlingen die bij SSL een examentraining volgen, allemaal als tip krijgen om het boekje “Samengevat” te gebruiken. Die tip gaat natuurlijk niet alleen op voor leerlingen die naar Leiden komen. Daarom vroeg ik aan cursuscoördinator Hans Huibregtse wat er dan precies zo handig is aan deze bundels zodat ik deze info ook met jullie kan delen. Lees hier wat hij mij vertelde:

Samengevat geeft overzicht en structuur

“De bundels van Samengevat zijn om meerdere redenen handig om aan te schaffen. Als eerste een inkoppertje. Ze bevatten een overzichtelijke samenvatting van alle examenstof. Waar nodig staan toelichtingen en illustraties, bijvoorbeeld grafieken of tabellen. Dit helpt je om de structuur in de examenstof te overzien.

“Het structureren van de leerstof helpt om jezelf gemotiveerder te maken, dan haal je ook sneller hogere cijfers”

Soms kan die structuur lastig te vinden zijn in dikke boeken, meerdere bundels, overzichtslijsten en appendices. Alles wat je moet weten staat daar natuurlijk ook in, maar het kan je heel erg veel tijd schelen als je dit niet zelf hoeft te structureren. Tijd die je efficiënter kunt besteden als je studeert voor je examens! Bovendien helpt het structureren van de leerstof om jezelf gemotiveerder te maken. Als je gemotiveerder bent, haal je sneller hogere cijfers. Naast de samenvattingen vind je in de bundels indexen met overzichten van begrippen en definities, waarmee je dus snel begrippen kunt terugvinden die je nog niet goed kent. Het is dus een handig boekje, waarin eigenlijk alles op één plaats te vinden is. Fijn om erbij te hebben bij het studeren.”

Onderscheid tussen centraal examenstof en schoolexamenstof

“Daarnaast staat in Samengevat ook duidelijk aangegeven welk deel van de eindexamenstof je echt moet kennen voor je centrale examens. Dat is belangrijk om te weten, omdat je anders kostbare tijd besteedt aan onderwerpen waarover je op je examen zeker geen vragen zult krijgen. Je kunt dit ook terugvinden in de examenprogramma's, maar daar vind je geen uitleg of toelichting bij de stof.”

Wanneer kun je Samengevat gebruiken?

Klinkt handig, die bundels! Ik snap dat SSL Samengevat aanraadt. Ze zijn trouwens niet alleen nuttig in je examenjaar zelf. Omdat ook schoolexamenstof in Samengevat staat, kun je de bundels al vanaf het jaar vóór je examenjaar gebruiken. Samengevat is het handigst voor de exacte vakken, geschiedenis, aardrijkskunde en economie.

Wat kun je verder nog gebruiken?

Samengevat bestaat helaas (nog) niet voor alle vakken. Je kunt hier een overzichtje vinden van de beschikbare bundels. Behalve voor Nederlands zijn er bijvoorbeeld geen bundels voor andere talen. Voor deze vakken kun je goed de ‘examenbundels’ van dezelfde uitgever gebruiken. Verder zijn er natuurlijk ook nog andere plekken waar je fijne samenvattingen of andere hulpmiddelen kunt vinden.

Als jij nog tips hebt voor fijn studiemateriaal, laat het weten in de reacties!

Meer lezen?

Volgende week ben ik er weer, dan met een blog over de "Pomodoro Technique" die je kan helpen om gefocust te blijven als je gedurende langere tijd moet studeren. Ook kun je nog een aantal interessante tips vinden in onze vorige blogs, zoals die van vorige week over waar je docenten de schoolexamenopgaven vandaan halen. Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Facebook of Twitter.