Overslaan en naar de inhoud gaan

Leer meer van je docent door feedback!

Door Noortje op
SSL Blog - Leer meer van je docent door feedback

Uit werkelijk elk wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het krijgen van concrete feedback op je gemaakte werk een van de belangrijkste manieren is om vooruit te gaan. Toch gebeurt dat in de praktijk maar weinig: vaak zijn je toetsen het enige werk dat je docent nakijkt. Maar dan is het eigenlijk al te laat... Bovendien is er tijdens de inzage van een toets niet altijd tijd om grondig naar je werk te kijken. Het wordt dan meer een uitslagmoment in plaats van een leerzaam moment. Vaak moet je zelfs je antwoorden en de toets weer inleveren! Op dat moment gaat de feedback van je docent verloren. De meeste leerlingen hebben tijdens een inzage moment niet de tijd om rustig te kijken wat er fout is gegaan, te bespreken met hun docent waar die fout vandaan komt en hoe die voorkomen kan worden. In deze blog geef ik je tips om meer feedback te krijgen op je werk en er dus (nog) meer van te leren. Zo verhoog je je efficiëntie. Bovendien, als dingen soepeler lopen, wordt het vaak ook leuker om mee bezig te zijn. Je cijfers worden er ook een stuk leuker van!
 

Waarom feedback zo belangrijk is

Zelf oefenen is zinvol, maar geloof me: er bestaat geen enkele topsporter of concertpianist die uit zichzelf zo goed is geworden. Allemaal zijn ze gegroeid door feedback te krijgen van hun docent of coach. Hoe meer feedback je krijgt en hoe gerichter die is, hoe sneller je leert. Ook blijkt dat het helpt als de feedback snel na het gemaakte werk gegeven wordt en persoonlijk is. Beroemd onderwijskundige John Hattie heeft alle onderzoeken over effectief leren op een rijtje gezet. Wat denk je? Het krijgen van goede feedback is een van de meest effectieve manieren om meer te halen uit studeren.

 

Waarom meer feedback van je docent?

Je docent is een heel geschikt iemand om goede feedback van te krijgen. Zelfs als je vindt dat hij minder goed kan uitleggen of als je een mindere klik met hem hebt. Waarom? Hij weet precies wat de exameneisen zijn en dus wat er van jou verwacht wordt. Daarnaast kent hij je: hij weet hoe je in de klas bent, hoe je vorige proefwerken gingen en waar je sterke en zwakke punten liggen. Hij kan ook patronen zien. Deze factoren stellen je docent in staat om jou persoonlijke feedback te geven, in plaats van algemene tips die de hele klas krijgt. Een docent is dus vele malen waardevoller dan een antwoordenboek.

 

Hoe zorg je dat je meer feedback krijgt van je docent?

Dat hangt natuurlijk helemaal af van je docent en wat jij zelf prettig vindt. Hieronder geef ik een aantal suggesties die je op ideeën kunnen brengen of op weg kunnen helpen:

  • Noteer na een proefwerk of SE welke opgaven je fout hebt en probeer tijdens het bespreken of inzien te achterhalen waarom dit fout is gegaan. Maak, als dat mag en je het niet al meekrijgt, een foto van je proefwerk maar ook van je uitwerkingen. Dan kan je het later op je gemak nog eens bekijken. Tip: de app ‘scanbot’ maakt er meteen een PDF van.
  • Tijdens het inzagemoment is er bijna nooit voldoende tijd om stil te staan bij al je fouten, laat staan het bekijken van de opgaven die je niet hebt kunnen maken door tijdgebrek. Vraag dus aan je docent of hij een keertje met je samen wil zitten om de toets te bespreken. Bijvoorbeeld in een pauze, tussenuur of na school. Dit hoeft echt niet lang te duren en het heeft heel veel voordelen. Je krijgt bijvoorbeeld meer inzicht in waarom een antwoord fout is en voor welke stappen je een punt krijgt. Ook krijg je persoonlijke tips, bijvoorbeeld over welke denkfouten je hebt gemaakt en welke (soort) opgaven je nog zou kunnen oefenen om die te voorkomen. Daarnaast kun jij zelf ook vragen stellen, zodat je feedback krijgt over datgene waar jij je misschien onzeker over voelt. “Hoe had ik me beter voor kunnen bereiden? ”; “Wanneer was dit antwoord wél goed geweest?”; “Heeft u in het algemeen nog tips voor mij die mijn prestaties kunnen verbeteren?” zijn heel nuttige vragen om te stellen.
  • Vraag je docent of hij af en toe (een deel van) je huiswerk wil bekijken. Het makkelijkste voor je docent is, wanneer jij je huiswerk al nagekeken hebt en al hebt aangeven wat goed en fout is. Zo kan je docent zich sneller richten op waar jij wat aan hebt: checken of je volledig bent, of je alle tussenstappen goed genoteerd hebt en tips noteren bij opgaven. Hij zal vast suggesties hebben over welke stof je nog wat beter zou kunnen bestuderen of welke opgaven hij je aanraadt om extra te maken. Natuurlijk kun je naar aanleiding van zijn commentaar zelf ook nog vragen stellen. Nog een paar tips voor het betrekken van je docent bij je huiswerk:
    1. Geef een reden waarom je wilt dat je docent het nakijkt. Bijvoorbeeld: “Ik heb het gevoel dat ik de stof nog niet goed beheers, maar ik weet niet goed wat ik er concreet aan kan doen. Door mijn huiswerk na te kijken, kunt u wellicht zien waar ik me op moet focussen of welke concepten ik nog niet goed beheers” of “Ik heb de afgelopen weken het huiswerk nagekeken van het onderwerp waar we nu mee bezig zijn, maar ik vind het nog lastig om hier tips uit te halen voor mezelf. Kunt u me daarbij helpen door mijn werk te bekijken?”
    2. Als hij het huiswerk heeft nagekeken, probeer het dan ook samen met hem te bespreken.

 

Jouw open houding zal je docent zeker waarderen. Het resultaat is dat hij of zij nu ook tijdens normale lessen meer geneigd is je te helpen en tips te geven. Dat gaat ook makkelijker omdat hij beter weet wat jouw focuspunten zijn.

Het is misschien een beetje onwennig om zomaar op je docent af te stappen en om feedback te vragen, maar het is echt zo: docenten houden van leergierige leerlingen. Je laat zien dat je hun vak serieus neemt. Ze worden er heel blij en extra behulpzaam van. En daar maken ze jou blij mee! Want: meer feedback, betekent meer inzicht, meer motivatie én mooiere cijfers!

 

Meer lezen?

Lees onze blog van vorige week over de verschillen tussen de Leidse examentraining en de trainingen van andere aanbieders. Volgende week vertellen we je meer over waar je docent de schoolexamenopgaven vandaan haalt. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan op Facebook of Twitter!