Overslaan en naar de inhoud gaan

Examentraining Leiden

Voor havo en vwo

Welkom bij Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL). Ontstaan uit een jarenlang samenwerkingsverband met de Universiteit Leiden, organiseren we al meer dan vijfentwintig jaar diverse trainingen voor eindexamenleerlingen havo en vwo. Met onze stappenplannen, de persoonlijke begeleiding en gestructureerde uitleg bereiden we je optimaal voor op het eindexamen. 

Stoomcursus

Zit je in 5 vwo en begin je na de zomer aan het eindexamenjaar? Speciaal voor jou bieden we vanaf eind juni de Stoomcursus aan. In het vakkenoverzicht is te lezen wanneer welke vakken aangeboden worden. Inschrijven is nu mogelijk. We verwelkomen je graag in Leiden!

ALLES OVER DE 5 VWO STOOMCURSUS

Examencursus

In het schooljaar 2024-2025 bieden we vanaf de herfstvakantie examentrainingen aan. Er zijn 25 cursusperiodes in de weekenden en vakanties van oktober tot en met mei waarin je een twee- of driedaagse examentraining kunt volgen. Als je de cursus vroeg in het examenjaar volgt, heb je extra veel tijd om te oefenen met de stappenplannen en strategieën van SSL en kun je de opgedane kennis en vaardigheden ook inzetten bij je schoolexamens. Vanaf 1 augustus 2024 is op onze website te lezen wanneer welke vakken aangeboden worden. Vanaf dan kun je je ook inschrijven. 

 

Alles over de examentraining

 

Meer dan 25 jaar ervaring met examentrainingen

Ontstaan uit een jarenlang samenwerkingsverband met de Universiteit Leiden ontwikkelden wij onze unieke en succesvolle stappenplannen.

Persoonlijke en gerichte benadering en advies

We kijken je werk niet alleen steeds grondig na, maar we geven je ook elke twee uur gerichte feedback waardoor je sneller vooruit gaat. 

“Lidia kwam iedere keer vol zelfvertrouwen terug na een cursus.” Miriam , JS Maimonides te Amsterdam

Volg ook examentrainingen bij SSL Leiden 

Voorbereiden op het eindexamen wekt bij iedereen zenuwen op. Naast de grote tijdsdruk is het ook nog eens lastig om te bepalen welke onderdelen en onderwerpen je prioriteit moet geven. Met behulp van professionele examentrainingen kan ook jij je goed voorbereiden op het eindexamen!

Voor leerlingen die in hun examenjaar zitten (5 havo of 6 vwo) bieden wij het hele jaar door examentrainingen aan. Voor leerlingen die van 5 naar 6 vwo gaan bieden wij in de zomer de Stoomcursus aan.

De trainingen vinden plaats in de herfstvakantie, de kerstvakantie, de voorjaarsvakantie en de meivakantie, maar ook in weekenden tussen de vakanties door. De Examencursus duurt, afhankelijk van het vak en de periode, twee of drie dagen. In deze twee of drie dagen word je voor een vak (vrijwel) volledig voorbereid op het eindexamen. Wanneer we voor welk vak een examentraining aanbieden vind je in het vakkenoverzicht. Uiteraard kun je ook voor meerdere vakken een examentraining volgen. Je bent dan meerdere periodes in Leiden.

Volg de examentrainingen zo vroeg mogelijk, zodat je de stappenplannen en tips die je tijdens de examentraining leert meteen kunt gebruiken op school. Zo weet je zeker dat je ze tijdens de examens heel goed kent en makkelijk kunt toepassen. Ook kun je bij alle SE's die je na het volgen van de cursus nog gaat maken, de kennis en vaardigheden die je bij de Examencursus hebt opgedaan inzetten. 

Wat de examentraining van SSL Leiden anders maakt

Bij Stichting Studiebegeleiding Leiden kun je er van op aan dat je een examentraining volgt waarbij je daadwerkelijk vooruitgang ziet. Ons team bestaat voornamelijk uit jonge docenten die jarenlange ervaring hebben met het begeleiden van leerlingen tijdens bijlessen en cursussen. Onze docenten nemen de tijd om alle stof die je nodig hebt voor je examen op een overzichtelijke, effectieve en begrijpelijke manier te presenteren. Naast dat de belangrijkste lesstof voor het eindexamen uitgebreid aan bod komt, krijg je van onze docenten ook handige tips en stappenplannen die van pas komen bij het beantwoorden van de examenopgaven. Per vijf leerlingen is er één docent. Je kunt dus rekenen op persoonlijke begeleiding tijdens de examentraining.

We maken tijdens de examentraining gebruik van speciaal ontwikkeld cursusmateriaal dat precies aansluit bij de klassikale uitleg van de docenten. Je oefent veel met echte examenvragen, zodat je inzicht krijgt in verschillende vraagstellingen die je op het eindexamen gaat tegenkomen. Wanneer je bezig bent met het maken van de oefen-examenopgaven komen de docenten ook regelmatig langs om te kijken hoe het verloopt.

De jonge docenten van SSL zijn gedreven om het beste uit je te halen en je te helpen slagen. Daardoor verlopen de trainingen soepel met als gevolg: duidelijke progressie van de leerlingen. Meer dan 90% van onze leerlingen zijn door onze examentrainingen geslaagd voor hun examen.

Aanmelden voor de cursus

In het vakkenoverzicht is te lezen wanneer welke vakken aangeboden worden en waar nog plek is. Voor de meeste vakken bieden we twee- en driedaagse cursussen aan. Je kunt je tot een dag van te voren inschrijven voor een cursus. Dit raden we echter niet aan, want vol is vol! Door grote belangstelling voor de examentrainingen van SSL kan het zomaar zijn dat we je geen plek meer kunnen bieden. Schrijf je dus gelijk in voor een van onze trainingen!

Open het inschrijfformulier

Slagingspercentage

Per cursus verschillen de slagingspercentages. Voor de Examencursus liggen de slagingspercentages altijd rond de 90%. De gemiddelde stijging is ongeveer 1 punt ten opzichte van de cijfers voor je schoolexamencijfer. Voor de Herkansingscursus ligt de gemiddelde stijging ten opzichte van het centraal examen op ongeveer 1,5 punt. Een cijfer waar we uiteraard erg trots op zijn! Onze leerlingen zijn door goede samenwerking met onze docenten in staat om zichzelf gedegen voor te bereiden op het eindexamen of het herexamen. 

Lesprogramma

Bij een driedaagse cursus krijg je ongeveer 30 uur les en bij een tweedaagse cursus krijg je ongeveer 20 uur les. Bij de dagindeling kun je zien hoe iedere examentraining is opgebouwd. Ieder dag bestaat uit vier blokken van ongeveer twee uur, waarin je telkens uitleg krijgt over een bepaald onderwerp en vervolgens opgaven maakt. Daarbij wordt de examenstof helder uitgelegd en oefen je met examenopgaven onder begeleiding van onze docenten. Ook worden de verschillende soorten vraagstellingen die op het eindexamen worden gebruikt behandeld en gaan we in op de veelgemaakte fouten. De docent brengt je dan ook allerlei tips bij, zoals het gebruiken van verschillende stappenplannen, zodat je veelgemaakte fouten kunt voorkomen. De opgaven worden, nadat ze gemaakt zijn, nagekeken door de docenten. Vervolgens krijg je uiteraard feedback op de door jou gegeven antwoorden. Zowel de dingen die je goed doet als de punten waar ruimte is voor verbetering worden met je doorgenomen.

Rond 18:30 uur kun je op cursuslocatie een maaltijd nuttigen. Na het eten is het tijd voor het facultatieve avondprogramma. In deze twee uur heb je de mogelijkheid om nog dieper in te gaan op de examenopgaven die je gemaakt hebt. Ook kun je onder individuele begeleiding verder oefenen met examenopgaven of extra uitleg krijgen over onderwerpen die je lastig vindt. Voor zowel docent als leerling wordt zo duidelijk wat de verbeterpunten zijn, zodat hier meer aandacht aan kan worden besteed. Vooral bij de wat korter durende examentrainingen raden wij aan om ook naar de avondlessen te gaan.

Krijg grip op alle eindexamenstof

Locaties van SSL Leiden

De examentrainingen van SSL worden op verschillende locaties in Leiden aangeboden. Vrijwel al onze locaties liggen op loopafstand van het centraal station. Meer informatie over onze cursuslocaties hebben we hier voor je op een rijtje gezet. Uiterlijk twee dagen voor aanvang van de cursus vind je op onze site waar je de eerste lesdag aanwezig moet zijn. Uiteraard krijg je daar van ons ook een mailtje over.

Leiden is goed bereikbaar vanuit bijvoorbeeld Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Wanneer je niet in de buurt van Leiden woont, maar wel een meerdaagse cursus wil volgen, raden we aan om na te denken over verschillende overnachtingsmogelijkheden in Leiden. Steeds meer van onze leerlingen kiezen er namelijk voor om in Leiden te slapen. Misschien is het voor jou makkelijk om te overnachten bij vrienden of familie. Als dat echter niet mogelijk is, dan kun je uiteraard overwegen om te overnachten in een hotel. Ook kun je een kijkje nemen bij ons overzicht met overnachtingsmogelijkheden in en om Leiden, zoals pensions.

Kosten voor de examentrainingen

De kosten voor een van onze examentrainingen bedragen €460,- per vak voor de driedaagse examentrainingen en €345,- voor de examentrainingen die twee dagen duren. Voor deze bedragen krijg je bij een driedaagse cursus ongeveer 30 uur les en bij een tweedaagse cursus ongeveer 20 uur les. De avondlessen waarbij je individuele begeleiding krijgt zijn bij de prijs inbegrepen. Het door ons ontwikkelde cursusmateriaal helpt je om alles uit de cursus te halen. Je kunt je inschrijven tot in principe een dag voor aanvang van elke periode. De belangstelling voor de examentrainingen is echter groot. Als je zeker wilt zijn van een plaats, raden wij je aan om je zo snel mogelijk in te schrijven.

Open het inschrijfformulier

Herkansingscursus

Met een herexamentraining van SSL krijgt je zelfvertrouwen een boost en vergroot je je kans van slagen. Bovendien stijgt het cijfer van onze leerlingen gemiddeld 1,5 punt ten opzichte van het eerste tijdvak! De cursus duurt voor de meeste vakken een dag langer dan de Examencursus, omdat de examenopgaven van het eerste tijdvak uitgebreid worden besproken en er extra aandacht wordt besteed aan de specifieke problemen die je ervaart. De duur van de cursus is afhankelijk van het vak.

De Herkansingscursus wordt aangeboden tussen de uitslag van het eerste tijdvak en het herexamen. Aanmelden voor de Herkansingscursus 2024 is mogelijk vanaf woensdag 12 juni 2024 12:00 uur.

5-vwo Stoomcursus

Eind van het schooljaar en (afhankelijk van de regio) begin van de zomervakantie kun je ook al een Stoomcursus volgen als je van 5 vwo naar 6 vwo gaat. Deze trainingen zijn gefocust op het herhalen van de basisstof uit de vierde en vijfde klas, want een goede basis is het halve werk. Zo bereid je je optimaal voor op het eindexamenjaar. De Stoomcursus is een tweedaagse cursus met ongeveer 20 uur les.

Heb je vragen of wil je meer informatie?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen via onze contactpagina! We denken heel graag met je mee. Kijk ook eens bij de veelgestelde vragen, hier verzamelen wij alle vragen die andere leerlingen ons hebben gesteld.

De SSL Eindexamen Toolkit

Tijdens de examentrainingen merken we dat er veel leerlingen met vragen over het eindexamen zitten. Het kan lastig zijn om informatie hierover te vinden, zeker als je geen tijd hebt om lang te zoeken, omdat je eigenlijk wilt leren. Om het voor jou makkelijker te maken, hebben we praktische informatie en handige tips omtrent het examen overzichtelijk op een rijtje gezet in onze kennisbank: De SSL Eindexamen Toolkit. Hierin vind je antwoorden op jouw eindexamenvragen en tips en tools om jou te helpen slagen. In de Eindexamen Toolkit kun je artikelen lezen over uiteenlopende onderwerpen omtrent het eindexamen. Zo weet je wat je kunt verwachten van het examen, waar je op moet letten en hoe je je optimaal kunt voorbereiden op de examens. Als je goed bent voorbereid, scheelt dat veel stress. We hopen op deze manier alle eindexamenleerlingen in Nederland te helpen om de spannende examenperiode goed door te komen en te slagen!