Overslaan en naar de inhoud gaan

Examenanalyses

Om de kwaliteit van onze cursussen te waarborgen, analyseren we ieder jaar de eindexamens op zeer grondige wijze. Op die manier blijven onze stappenplannen, schema's en examentips altijd actueel. Van bijna alle examenvakken die we aanbieden maken onze docenten jaarlijks een analyse (zowel tijdvak I als II). We proberen hiermee een zo goed mogelijk antwoord te geven op de vraag:

In hoeverre was het examen te maken met behulp van de op de cursus behandelde kennis en vaardigheden?

Ons streven daarbij is dat je minimaal 90% van de vragen kunt beantwoorden met de op de cursus behandelde stof. Dat lukte de afgelopen 25 jaar vrijwel altijd. Je kunt er dus op vertrouwen dat echt alle belangrijke stof aan bod komt. 

Als je geïnteresseerd bent in de examenanalyses van afgelopen jaren, dan kun je in de tabel hieronder klikken op het vak. Opmerkingen:

  • Je leest in deze analyses dus precies welk deel van de uitleg je bij het beantwoorden van een vraag hebt kunnen inzetten en ook hoe je hebt kunnen herkennen over welk onderwerp de vraag ging. Fijn om te weten natuurlijk, aangezien je tijdens je Examencursus zo intensief met alle uitleg aan de slag bent gegaan!
  • De talen staan niet in de tabel omdat we hier standaard 100% van de examenstof behandelen. 
  • In de analyse hebben we de vragen onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo geven we aan wat voor soort kennis en vaardigheden je nodig had om de vraag op te lossen en natuurlijk ook óf, en zo ja, waar we deze in de cursus behandeld hebben. Zie voor meer uitleg het examenverslag zelf.
  • Deze analyses hebben betrekking op een driedaagse cursus. Als je een tweedaagse cursus hebt gevolgd, is er een klein aantal onderwerpen dat niet behandeld is, dat wel tijdens de driedaagse cursus behandeld is. Tijdens de cursus heeft je docent je uitgelegd welk deel van de stof we niet hebben behandeld.

We hopen dat de examenanalyse je inzicht verschaft in de opbouw van het examen en in hoe onze Examencursus hierop aansloot. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van een analyse, mail ons gerust. We staan open voor suggesties en feedback!

Hieronder vind je een overzicht van de vakken waarvoor een examenanalyse beschikbaar is. Klik op een vak om de examenanalyses te kunnen bekijken. 

bedrijfseconomie
biologie
economie
geschiedenis
natuurkunde
scheikunde
wiskunde A
wiskunde B
De Leidse Examentraining
De Leidse Examentraining