Overslaan en naar de inhoud gaan
 
De Leidse Examentraining

Herkansingscursus vwo natuurkunde

Op deze pagina vind je informatie voor leerlingen die zich al hebben ingeschreven voor een herexamentraining en voor leerlingen, die twijfelen om zich in te schrijven voor een herexamentraining. Ben je op zoek naar algemene informatie over onze cursussen? Klik dan op onderstaande knop. 

Meer informatie over de herexamentraining

 • Neem deel aan het avondprogramma. Tijdens de avonden kun je namelijk onder begeleiding verder oefenen en extra vragen stellen aan je docenten, dit raden we je dan ook sterk aan. Op die manier haal je het maximale uit je examentraining.
 • Bekijk, voordat je aan je cursus begint, de examenstof nog eens en maak een lijstje van de onderwerpen en soorten opgaven die jij lastig vindt. ​​​We raden het ten zeerste aan ook het afgelopen examen nog eens door te nemen en de lastige opgaven nog eens te maken. Hier kun je weer een lijstje maken met opgaven of onderwerpen die je lastig vindt om mee te nemen naar de cursus. Met behulp van onze stappenplannen en tips leren we je hoe je de lastige onderwerpen onder de knie kunt krijgen.
 • Probeer alvast zo veel mogelijk 'leerstof' door te nemen. Denk aan begrippen en definities voor bijvoorbeeld economie en geschiedenis, en aan rekenregels en standaardafgeleiden voor wiskunde A en B. Het volgen van de cursus wordt daarmee een stuk makkelijker voor je. Tijdens de cursus behandelen we deze stof natuurlijk, maar er is te weinig tijd om alle leerstof uitgebreid te bespreken. De meeste tijd besteden we aan verbanden binnen de stof, het oplossen van examenopgaven en concrete examentips.

Om je goed voor te bereiden op de cursus is het heel belangrijk om de voorbereidende opgaven te maken. Deze opgaven zijn belangrijk omdat:

 • er stof in kan voorkomen die wij als bekend veronderstellen en die niet op de cursus wordt behandeld, maar die wel relevant is voor het examen;
 • we tijdens de cursus op deze stof voortbouwen.

De voorbereidende opgaven worden direct bij aanvang van de cursus nagekeken en voorzien van feedback en tips. Tevens is er de mogelijkheid om er in de avond op terug te komen door er persoonlijk met een van onze docenten naar te kijken. Een week voordat je cursus begint, ontvang je per e-mail een linkje naar de voorbereidende opgaven. 

De voorbereidende opgaven voor vwo natuurkunde vind je ook hier.

Komen er tijdens het maken van de voorbereidende opgaven vragen op? Doe dan het volgende:

 1. Bekijk het filmpje dat hoort bij het onderwerp waar jij een vraag over hebt (zie de tabel hieronder)
 2. Probeer de opgaven van dit onderwerp opnieuw te maken
 3. Nog steeds moeilijk om de opgaven van een onderwerp op te lossen? Geen zorgen! Probeer in één zin te formuleren wat je lastig vindt aan de opgaven en schrijf dit op in het schrift waarin je ook de voorbereidende opgaven hebt gemaakt. Markeer je vraag met een kleurtje, zodat je persoonlijke nakijker tijdens de cursus direct kan zien dat je hier een vraag over hebt. Er is tijdens de cursus ruim de tijd om je te helpen met je vragen.
* Heb je vragen over Redeneren, Binas, Aantonen van formules of Reactievergelijkingen? Dan hoef je niets te doen. Hier gaan we tijdens de cursus sowieso mee oefenen.
Ik heb een vraag over het onderwerp...Kijk dan dit filmpje
BinasGeen filmpje, dit oefenen we tijdens de cursus
Pijlen en vectoren

1. Lees 'Tips bij pijlen en vectoren' op pagina 3 van de voorbereidende opgaven.

2. Liever een filmpje? Kijk dan: filmpje 1 en filmpje 2

RedenerenGeen filmpje, dit oefenen we tijdens de cursus
Rekenen met eenhedenFilmpje
Formules omschrijvenFilmpje
Aantonen van formulesGeen filmpje, dit oefenen we tijdens de cursus

Wat neem je mee?

Voor natuurkunde vragen we je, naast de spullen die we bij de Actuele informatie Herkansingscursus noemen, ook mee te nemen:

 • een geodriehoek
 • een Binas 6e druk (of Sciende data)
 • een (niet-grafische) rekenmachine

Vanzelfsprekend doen wij er elk jaar weer alles aan om de cursus zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de meeste recente ontwikkelingen in de examens. In onze examenanalyses lees je precies hoe de cursus de afgelopen jaren aansloot op het examen.

In onze examentrainingen behandelen we alleen de stof die je moet beheersen voor het centraal examen. Andere stof komt niet aan bod. Tijdens de cursus wordt uitgebreid ingegaan op welke stof je wel en niet moet kennen voor het eindexamen. Wil je zelf een overzicht hebben van de exacte examenstof, zie dan de examenprogramma's die wij op een rijtje hebben gezet.

Voor praktische informatie en laatste nieuws vlak voordat je cursus begint, verwijzen we je graag naar de pagina met actuele en praktische informatie. Twee dagen voor aanvang van je cursus laten we weten wat de aanvangslocatie is.