Overslaan en naar de inhoud gaan
SSL: De Leidse examentraining

Schriftelijke reactie - Nienke Vermeer

Ik moet eerlijk toegeven dat natuurkunde nooit echt mijn ding was. Hoe erg ik ook mijn best deed en hoe veel moeite ik ook in het vak stopte, mijn cijfers stegen nooit boven de 6,8 uit (wat op zich helemaal niet verkeerd is, maar met nog niet eens de helft van de hoeveelheid werk die ik bij natuurkunde verrichtte, haalde ik bij scheikunde dan in de 8). Daarnaast hielp het ook niet erg mee dat ik behoorlijk last had van faalangst. Toen het eindexamen in zicht kwam, leek het mij daarom een verstandige beslissing om een examencursus natuurkunde te doen. Ik had goede verhalen gehoord en ik had er eigenlijk best veel zin in, omdat ik gewoon zo graag beter wilde worden in natuurkunde.
Het weekend van de cursus ging razendsnel voorbij. We kregen eerst ongeveer een uur uitleg, waarna we zelf met de stof aan de slag mochten. In mijn schrift kwamen steeds meer aantekeningen en stappenplannen te staan en het fijne was dat het allemaal ongelooflijk gestructureerd was.
Ook ben ik elke avond nog naar het avondprogramma gegaan waar ik dan met een van de docenten uitgebreid wat opgaven heb doorsproken.
Aan het einde van het weekend moesten we een oefenexamen maken. Tot mijn grote verbazing behaalde ik hier een 8,3 voor.
Vervolgens had ik nog een schoolexamen natuurkunde, waar ik met nauwelijks leren (want ik had het idee alles wel te snappen na de examencursus) een 7,2 behaalde en voor het centraal examen haalde ik, na het leren van alleen maar het aantekeningenschrift van de examencursus, een 7,4.
Misschien is het jammer dat de 7,4 niet daadwerkelijk een 8,3 was. Maar voor mij maakt dat helemaal niets uit. Ik had zowaar zin in het examen, heb zelfs lol gehad in het maken van de opgaven en van mijn faalangst heb ik bijna niks gemerkt!
Ik heb geen idee hoe het ze is gelukt, maar de docenten van de examencursus hebben mij in 3 dagen tot een ware natuurkundeliefhebber gemaakt en hebben mij kunnen helpen daar waar mijn eigen docenten dat niet konden. Reuze bedankt!

Terug