Overslaan en naar de inhoud gaan
 
De Leidse Examentraining

Stoomcursus Latijn

Op deze pagina vind je informatie voor leerlingen die zich al hebben ingeschreven voor een Stoomcursus of die graag meer willen weten over de inhoud van de Stoomcursus. Ben je op zoek naar algemene informatie over onze cursussen? Klik dan op onderstaande knop.

Meer informatie over onze cursussen

 • Neem deel aan het avondprogramma. Tijdens de avonden kun je namelijk onder begeleiding verder oefenen en extra vragen stellen aan je docenten. We raden je sterk aan het avondprogramma te volgen. Op die manier haal je het maximale uit je Stoomcursus.
 • Maak, voordat je aan je cursus begint, een lijstje van de onderwerpen die jij lastig vindt. In de stofomschrijving kun je zien welke onderwerpen in de Stoomcursus aan bod komen. Je hoeft je van tevoren niet extra te verdiepen in die onderwerpen, want met behulp van onze stappenplannen en tips leren we je hoe je de lastige onderwerpen onder de knie kunt krijgen.
 • Probeer alvast zo veel mogelijk 'leerstof' door te nemen. Denk aan begrippen en definities voor bijvoorbeeld economie en geschiedenis, en aan rekenregels en standaardafgeleiden voor wiskunde A en B. Het volgen van de cursus wordt daarmee een stuk makkelijker voor je. Tijdens de cursus behandelen we deze stof natuurlijk, maar er is te weinig tijd om alle leerstof uitgebreid te bespreken. De meeste tijd besteden we aan verbanden binnen de stof, het oplossen van examenopgaven en concrete examentips.

Om je goed voor te bereiden op de Stoomcursus Latijn is het heel belangrijk om de voorbereidende opgaven te maken. Deze opgaven zijn belangrijk omdat:

 • er stof in kan voorkomen die wij als bekend veronderstellen en die niet op de cursus wordt behandeld, maar die wel relevant is voor het examen;
 • we tijdens de cursus op deze stof voortbouwen.

De voorbereidende opgaven worden direct bij aanvang van de cursus nagekeken en voorzien van feedback en tips. Tevens is er de mogelijkheid om er in de avond op terug te komen door er persoonlijk met een van onze docenten naar te kijken. Een week voordat je cursus begint, ontvang je per e-mail een linkje naar de voorbereidende opgaven. 

De voorbereidende opgaven voor de Stoomcursus Latijn vind je hier.

De Stoomcursus Latijn is ontwikkeld om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je examenjaar. We richten ons daarom uitsluitend op examenonderwerpen. Aangezien de Stoomcursus slechts twee dagen duurt, is het niet mogelijk om alle examenstof te behandelen. Het zou kunnen dat er onderwerpen worden behandeld die nieuw voor je zijn, omdat niet elke school de verschillende onderdelen van de examenstof in dezelfde volgorde behandelt. We behandelen de stof op zo'n manier dat je deze aan het eind van de cursus beheerst, ook als je niet eerder met die stof hebt gewerkt. Tijdens deze cursus wordt geen proefexamen afgenomen.

Tijdens de tweedaagse Stoomcursus Latijn zullen we stilstaan bij het proefvertalen. Op het eindexamen (en vaak ook op de schoolexamens) kun je hier vijftig procent van de punten mee verdienen. Veel leerlingen denken dat je vertalen niet kunt leren. Op school wordt wel met vertalen geoefend, maar vaak leer je niet hoe je de vertaling daadwerkelijk moet aanpakken. Wij zijn van mening dat er wel degelijk strategieën bestaan voor het vertalen van een Latijnse tekst en aan die aanpak zullen we deze examentraining dan ook voornamelijk wijden. Dat doen we door de volgende onderwerpen te behandelen:

 • een stappenplan om op een gestructureerde manier te kunnen vertalen en te herkennen welke functie een woord in de zin heeft;
 • de grammatica/basis die essentieel is om goed te kunnen vertalen. We gaan het o.a. hebben over:
  • het vertalen van werkwoordsvormen, zoals de coniunctivus;
  • het vertalen van het participium;
 • tips om handig om te gaan met het woordenboek;
 • tips om te voorkomen dat je punten verliest.

Tijdens de training is er veel gelegenheid om individueel met vertalen te oefenen. Je zult erachter komen waar je valkuilen liggen, en wij zullen je helpen te leren hoe je die valkuilen kunt omzeilen. Je krijgt dus praktische adviezen en concrete tips, die je onder begeleiding tijdens de training zelf in praktijk brengt. De begeleiding is intensief: één docent op vijf leerlingen.

In onze examentrainingen behandelen we alleen de stof die je moet beheersen voor het centraal examen. Andere stof komt niet aan bod. Tijdens de cursus wordt uitgebreid ingegaan op welke stof je wel en niet moet kennen voor het eindexamen. Wil je zelf een overzicht hebben van de exacte examenstof, zie dan de examenprogramma's die wij op een rijtje hebben gezet.

Voor praktische informatie en laatste nieuws vlak voordat je cursus begint, verwijzen we je graag naar de pagina met actuele en praktische informatie. Twee dagen voor aanvang van je cursus laten we weten wat de aanvangslocatie is.