Overslaan en naar de inhoud gaan

Stoomcursus Nederlands

Op deze pagina vind je informatie voor leerlingen die zich al hebben ingeschreven voor een Stoomcursus of die graag meer willen weten over de inhoud van de Stoomcursus. Ben je op zoek naar algemene informatie over onze cursussen? Klik dan op onderstaande knop.

Meer informatie over onze cursussen

 

Specifiek voor Nederlands:

 • Woordenboek Nederlands.

Algemeen:

 • Drie A4-schriften (voor Frans, Engels, Duits en Nederlands zijn maar twee schriften nodig): één voor de aantekeningen, één voor de opgaven en één als reserve mocht je opgavenschrift volraken. Je opgavenschrift wordt steeds tijdens de uitleg aan het begin van het blok ingenomen en nagekeken. Je hebt dus echt niet genoeg aan één schrift.
 • De bevestigingsmail waarin je deelname aan de cursus wordt bevestigd. Deze mail is je bewijs van inschrijving. Uiteraard mag je deze e-mail ook digitaal tonen (bijvoorbeeld op je mobiel).
 • Het lokaalnummer. Uiterlijk om 18:00 uur de dag voordat de cursus begint ontvang je een mail met je lokaalnummer. Je kunt het lokaalnummer ook terugvinden in het inloggedeelte.
 • De uitwerking van de voorbereidende opgaven die je gemaakt hebt (zie hierboven).
 • Schrijfgerei:
  • Twee blauwe of zwarte pennen;
  • Twee pennen met andere kleur (noodzakelijk!);
  • Markeerstift.
 • Het boekje Samengevat (niet noodzakelijk, maar wel aan te raden als naslag bij de meeste vakken; zie voor meer informatie Samengevat).
 • Schoolboeken en Examenbundel (optioneel, alleen meenemen als je behoefte hebt aan een naslagwerk).
 • Lunchpakket (er zijn wel versnaperingen maar geen lunchmogelijkheden). Wel is er de mogelijkheid om 's avonds mee te eten. Lees hier meer over het avondeten op de cursus.
 • Mok en waterfles. Tijdens de cursus proberen we je te voorzien van lekkere en gezonde snacks zoals fruit, snackgroenten, studentenhaver etc. Deze gezonde versnaperingen helpen je bij het leren en zijn daarom gratis! Ook thee, koffie en water met diverse fruitsmaakjes zijn beschikbaar. Om het milieu niet onnodig te belasten maken we geen gebruik meer van plastic bekertjes. We willen je daarom vriendelijk verzoeken je eigen mok of waterfles mee te nemen. Je kunt ook op de cursus tegen een gereduceerd tarief (3 euro) een duurzame beker of duurzame drinkfles aanschaffen bij het cursusbuffet (elke cursusdag tot 13:45 uur). We hopen dat we op je medewerking kunnen rekenen!
 • Extra kledinglaag (bijvoorbeeld een vest) in verband met het klimaat; de klimaatbeheersing verschilt soms per lokaal.
 • Oordopjes als je je daardoor beter kunt concentreren.
 • Neem deel aan het avondprogramma. Tijdens de avonden kun je namelijk onder begeleiding verder oefenen en extra vragen stellen aan je docenten. We raden je sterk aan het avondprogramma te volgen. Op die manier haal je het maximale uit je Stoomcursus.
 • Maak, voordat je aan je cursus begint, een lijstje van de onderwerpen die jij lastig vindt. In de stofomschrijving kun je zien welke onderwerpen in de Stoomcursus aan bod komen. Je hoeft je van tevoren niet extra te verdiepen in die onderwerpen, want met behulp van onze stappenplannen en tips leren we je hoe je de lastige onderwerpen onder de knie kunt krijgen.
 • Probeer alvast zo veel mogelijk 'leerstof' door te nemen. Denk aan begrippen en definities voor bijvoorbeeld economie en geschiedenis, en aan rekenregels en standaardafgeleiden voor wiskunde A en B. Het volgen van de cursus wordt daarmee een stuk makkelijker voor je. Tijdens de cursus behandelen we deze stof natuurlijk, maar er is te weinig tijd om alle leerstof uitgebreid te bespreken. De meeste tijd besteden we aan verbanden binnen de stof, het oplossen van examenopgaven en concrete examentips.

Om je goed voor te bereiden op de cursus is het heel belangrijk om de voorbereidende opgaven te maken. Deze opgaven zijn belangrijk omdat:

 • er stof in kan voorkomen die wij als bekend veronderstellen en die niet op de cursus wordt behandeld, maar die wel relevant is voor het examen;
 • we tijdens de cursus op deze stof voortbouwen.

De voorbereidende opgaven worden direct bij aanvang van de cursus nagekeken en voorzien van feedback en tips. Tevens is er de mogelijkheid om er in de avond op terug te komen door er persoonlijk met een van onze docenten naar te kijken. Een week voordat je cursus begint, ontvang je per e-mail een linkje naar de voorbereidende opgaven. 

De voorbereidende opgaven voor de Stoomcursus Nederlands vind je hier.

De tweedaagse Stoomcursus Nederlands geeft een complete voorbereiding op het eindexamen: alle examenonderdelen komen in deze training aan bod. Je krijgt in één weekend een compleet overzicht van alles wat je moet weten voor je eindexamen. Het zou kunnen dat er onderwerpen worden behandeld die nieuw zijn voor je, omdat niet elke school de verschillende onderdelen van de examenstof in dezelfde volgorde behandelt. We behandelen dat stof op zo'n manier dat je deze aan het eind van de cursus beheerst, ook als je niet eerder met die stof hebt gewerkt. Tijdens deze cursus wordt geen proefexamen afgenomen. 

Wat wordt er behandeld?

Veel leerlingen en soms zelfs ook docenten denken dat je het maken van teksten niet kunt leren. Er wordt wel met teksten geoefend, maar vaak leer je niet hoe je teksten daadwerkelijk aan moet pakken. Tijdens deze training leren we je per soort vraag hoe je het beste te werk kunt gaan, vaak met behulp van een handig stappenplan. Ook leren we je valkuilen te herkennen, tips om extra punten te pakken en laten we je ook zien hoe je dit in echte examenvragen toepast. Tijdens de training behandelen we:

 • Stappenplannen om open- en meerkeuzevragen systematisch te beantwoorden
 • Tips om te voorkomen dat je punten verliest (spellingaftrek en volledig antwoord geven)
 • Trucs bij elk onderwerp dat vaak op het examen voorkomt (zoals argumentatie, samenvatten, hoofdgedachte, kopjesvragen en kritisch lezen)

Ook geven we je tips om thuis verder te oefenen. Je krijgt dus praktische adviezen en concrete tips, die je onder begeleiding van onze docenten tijdens de dag zelf in de praktijk brengt. De begeleiding is intensief: één docent op vijf leerlingen.

In onze examentrainingen behandelen we alleen de stof die je moet beheersen voor het centraal examen. Andere stof komt niet aan bod. Tijdens de cursus wordt uitgebreid ingegaan op welke stof je wel en niet moet kennen voor het eindexamen. Wil je zelf een overzicht hebben van de exacte examenstof, zie dan de examenprogramma's die wij op een rijtje hebben gezet.

Voor praktische informatie en laatste nieuws vlak voordat je cursus begint, verwijzen we je graag naar de pagina met actuele en praktische informatie. Twee dagen voor aanvang van je cursus laten we weten wat de aanvangslocatie is.