Overslaan en naar de inhoud gaan
De Leidse Examentraining

Havo Economie

Op deze pagina vind je informatie voor leerlingen die zich al hebben ingeschreven voor een examentraining en voor leerlingen die twijfelen tussen een tweedaagse en een driedaagse examentraining. Ben je op zoek naar algemene informatie over onze cursussen? Klik dan op onderstaande knop. 

Meer informatie over de examentraining

 • Neem deel aan het avondprogramma. Tijdens de avonden kun je namelijk onder begeleiding verder oefenen en extra vragen stellen aan je docenten. Zeker als je een tweedaagse cursus volgt, raden we je sterk aan het avondprogramma te volgen. Op die manier haal je het maximale uit je examentraining.
 • Bekijk, voordat je aan je cursus begint, de examenstof nog eens en maak een lijstje van de onderwerpen en soorten opgaven die jij lastig vindt. Zo kun je in het avondprogramma checken of je specifiek deze onderwerpen en opgaven helemaal begrijpt. Zo niet: dan kunnen we je gericht helpen! Je hoeft je van tevoren niet extra te verdiepen in die onderwerpen, want met behulp van onze stappenplannen en tips leren we je hoe je de lastige onderwerpen onder de knie kunt krijgen.
 • Volg je een tweedaagse Examencursus? Kijk dan hieronder bij 'Inhoud van een tweedaagse Examencursus' welke examenonderwerpen eventueel niet worden behandeld. Als je concrete vragen over deze onderwerpen hebt, kun je die tijdens het avondprogramma altijd stellen.
 • Probeer alvast zo veel mogelijk 'leerstof' door te nemen. Denk aan begrippen en definities voor bijvoorbeeld economie en geschiedenis, en aan rekenregels en standaardafgeleiden voor wiskunde A en B. Het volgen van de cursus wordt daarmee een stuk makkelijker voor je. Tijdens de cursus behandelen we deze stof natuurlijk, maar er is te weinig tijd om alle leerstof uitgebreid te bespreken. De meeste tijd besteden we aan verbanden binnen de stof, het oplossen van examenopgaven en concrete examentips.

Om je goed voor te bereiden op de cursus is het heel belangrijk om de voorbereidende opgaven te maken. Deze opgaven zijn belangrijk omdat:

 • er stof in kan voorkomen die wij als bekend veronderstellen en die niet op de cursus wordt behandeld, maar die wel relevant is voor het examen;
 • we tijdens de cursus op deze stof voortbouwen.

De voorbereidende opgaven worden direct bij aanvang van de cursus nagekeken en voorzien van feedback en tips. Tevens is er de mogelijkheid om er in de avond op terug te komen door er persoonlijk met een van onze docenten naar te kijken. Een week voordat je cursus begint, ontvang je per e-mail een linkje naar de voorbereidende opgaven. 

De voorbereidende opgaven voor havo economie vind je ook hier.

Koop het boekje Samengevat en lees dit alvast een keer door. Leer zoveel mogelijk definities en noteer of omcirkel de onderwerpen die je lastig vindt. Samengevat wordt uitgegeven door de Onderwijspers en is zeer goed verkrijgbaar, online en in (school)boekenhandels.

Je kunt een tweedaagse of een driedaagse examentraining volgen. De duur van elke periode kun je vinden in het vakkenoverzicht.

Tijdens de driedaagse cursus komt de volledige examenstof aan bod en is er een proefexamen. Bij een tweedaagse cursus is er minder tijd, waardoor niet alle onderwerpen even uitgebreid kunnen worden behandeld. Tijdens een tweedaagse cursus wordt geen proefexamen afgenomen.

Voor havo economie geldt dat in tweedaagse periodes sommige onderwerpen niet worden behandeld. Het gaat om de volgende onderwerpen:

 • Speltheorie
 • Inkomen: het onderdeel belastingsom
 • Surplus

Toelichting

We schenken aan bovengenoemde onderwerpen minder of geen aandacht vanwege één of meer van de volgende redenen:

 • Het gaat om 'leeronderwerpen', wat inhoudt dat je de stof waarschijnlijk betrekkelijk eenvoudig jezelf eigen kunt maken;
 • De onderwerpen komen minder vaak terug op het examen dan andere onderwerpen;
 • Deze onderwerpen zijn soms zo lastig dat het om tactische redenen de voorkeur verdient gemakkelijkere onderwerpen te behandelen waarmee je op je examen eenvoudiger punten kunt scoren.

Tijdens de cursus ontvang je tips hoe je zelfstandig deze onderwerpen zo goed mogelijk kunt voorbereiden.

Vanzelfsprekend doen wij er elk jaar weer alles aan om de cursus zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de meeste recente ontwikkelingen in de examens. In onze examenanalyses lees je precies hoe de cursus de afgelopen jaren aansloot op het examen.

In onze examentrainingen behandelen we alleen de stof die je moet beheersen voor het centraal examen. Andere stof komt niet aan bod. Tijdens de cursus wordt uitgebreid ingegaan op welke stof je wel en niet moet kennen voor het eindexamen. Wil je zelf een overzicht hebben van de exacte examenstof, zie dan de examenprogramma's die wij op een rijtje hebben gezet.

Voor praktische informatie en laatste nieuws vlak voordat je cursus begint, verwijzen we je graag naar de pagina met actuele en praktische informatie. Twee dagen voor aanvang van je cursus laten we weten wat de aanvangslocatie is. 

 

 

  Docent en leerling economie examentraining SSL
  Leerling stelt vraag examentraining economie SSL