Overslaan en naar de inhoud gaan

Havo geschiedenis

Op deze pagina vind je informatie voor leerlingen die zich al hebben ingeschreven voor een examentraining en voor leerlingen die twijfelen tussen een tweedaagse en een driedaagse examentraining. Ben je op zoek naar algemene informatie over onze cursussen? Klik dan op onderstaande knop. 

Meer informatie over de examentraining

 • Neem deel aan het avondprogramma. Tijdens de avonden kun je namelijk onder begeleiding verder oefenen en extra vragen stellen aan je docenten. Zeker als je een tweedaagse cursus volgt, raden we je sterk aan het avondprogramma te volgen. Op die manier haal je het maximale uit je examentraining.
 • Bekijk, voordat je aan je cursus begint, de examenstof nog eens en maak een lijstje van de onderwerpen en soorten opgaven die jij lastig vindt. Zo kun je in het avondprogramma checken of je specifiek deze onderwerpen en opgaven helemaal begrijpt. Zo niet: dan kunnen we je gericht helpen! Je hoeft je van tevoren niet extra te verdiepen in die onderwerpen, want met behulp van onze stappenplannen en tips leren we je hoe je de lastige onderwerpen onder de knie kunt krijgen.
 • Volg je een tweedaagse Examencursus? Kijk dan hieronder bij 'Inhoud van een tweedaagse Examencursus' welke examenonderwerpen eventueel niet worden behandeld. Als je concrete vragen over deze onderwerpen hebt, kun je die tijdens het avondprogramma altijd stellen.
 • Probeer alvast zo veel mogelijk 'leerstof' door te nemen. Denk aan begrippen en definities voor bijvoorbeeld economie en geschiedenis, en aan rekenregels en standaardafgeleiden voor wiskunde A en B. Het volgen van de cursus wordt daarmee een stuk makkelijker voor je. Tijdens de cursus behandelen we deze stof natuurlijk, maar er is te weinig tijd om alle leerstof uitgebreid te bespreken. De meeste tijd besteden we aan verbanden binnen de stof, het oplossen van examenopgaven en concrete examentips.

Om je goed voor te bereiden op de cursus is het heel belangrijk om de voorbereidende opgaven te maken. Deze opgaven zijn belangrijk omdat:

 • er stof in kan voorkomen die wij als bekend veronderstellen en die niet op de cursus wordt behandeld, maar die wel relevant is voor het examen;
 • we tijdens de cursus op deze stof voortbouwen.

De voorbereidende opgaven worden direct bij aanvang van de cursus nagekeken en voorzien van feedback en tips. Tevens is er de mogelijkheid om er in de avond op terug te komen door er persoonlijk met een van onze docenten naar te kijken. Een week voordat je cursus begint, ontvang je per e-mail een linkje naar de voorbereidende opgaven. 

De voorbereidende opgaven voor havo geschiedenis vind je ook hier.

Twee algemene tips:

 • Het is verstandig om van tevoren in ieder geval alle stof nog eens te bekijken en een lijstje te maken van welke theorie of welke soort opgaven je lastig vindt. Verdiep je echter niet in die onderwerpen! Met behulp van onder meer de stappenplannen en tips leren we je de voor jou lastige onderwerpen onder de knie te krijgen.
 • Waar je wel tijd aan kunt besteden is het je zoveel mogelijk eigen maken van begrippen, definities en kenmerkende aspecten. Dit vergemakkelijkt het bestuderen van de begripsonderwerpen op de cursus. Bovendien worden op de examens nog steeds letterlijke definities gevraagd.

Sommige periodes duren geen 3 dagen, maar slechts 2 dagen. Hoewel er minder tijd is, zullen wel alle onderwerpen behandeld worden. Er is in de cursus echter minder oefentijd en ook zal er tijdens een tweedaagse cursus geen proefexamen afgenomen worden. Welke periodes slechts twee dagen duren, kun je vinden in het vakkenoverzicht.

Voor havo geschiedenis geldt dat in tweedaagse periodes sommige onderwerpen niet worden behandeld. Het gaat om de volgende onderwerpen, waaronder een aantal kenmerkende aspecten:

o   17 t/m 19 (ontwikkelingen in de 16e eeuw);

o   23 t/m 26 (ontwikkelingen in de 17e eeuw);

o   27, 28 en 30 (Verlichting en revoluties in de 18e eeuw).

 

Vanzelfsprekend doen wij er elk jaar weer alles aan om de cursus zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de meeste recente ontwikkelingen in de examens. In onze examenanalyses lees je precies hoe de cursus de afgelopen jaren aansloot op het examen.

In onze examentrainingen behandelen we alleen de stof die je moet beheersen voor het centraal examen. Andere stof komt niet aan bod. Tijdens de cursus wordt uitgebreid ingegaan op welke stof je wel en niet moet kennen voor het eindexamen. Wil je zelf een overzicht hebben van de exacte examenstof, zie dan de examenprogramma's die wij op een rijtje hebben gezet.

Vanaf 2015 bestaat het examen geschiedenis uit de volgende onderwerpen:

 • Vroegmoderne tijd
 • Moderne tijd
 • Door de tijd heen

Gelukkig hoef je niet alles wat er in de geschiedenis is voorgevallen te kennen. Voor het eindexamen is het de bedoeling dat je de ontwikkelingen en veranderingen uit de wereldgeschiedenis kent en begrijpt. Voor het havo-examen moet je 33 van deze kenmerkende aspecten, vanaf het einde van de middeleeuwen, kennen. Het eindexamen zal deels over deze ontwikkelingen gaan.

Het overgrote deel van de vragen op het eindexamen gaat dieper in op de geschiedenis en die vragen gaan over de volgende onderwerpen:

 • Het Britse Rijk (1585-1900)
 • Duitsland in Europa (1918-1991)
 • Nederland (1948-2008)

Tijdens de cursus concentreren we ons op de belangrijkste problemen die uiteindelijk alle deelnemers van de cursus blijken te hebben, zoals het onderscheiden van hoofd- en bijzaken (en wij geven je de hoofdzaken!) en het historisch redeneren (met bronnen). 

Voor praktische informatie en laatste nieuws vlak voordat je cursus begint, verwijzen we je graag naar de pagina met actuele en praktische informatie. Twee dagen voor aanvang van je cursus laten we weten wat de aanvangslocatie is. 

 

 

 

Docent en leerling examentraining geschiedenis SSL
Geschiedenis examentraining SSL