Overslaan en naar de inhoud gaan
De Leidse Examentraining

Vwo Duits

Op deze pagina vind je informatie voor leerlingen die zich al hebben ingeschreven voor een examentraining en voor leerlingen die twijfelen tussen een tweedaagse en een driedaagse examentraining. Ben je op zoek naar algemene informatie over onze cursussen? Klik dan op onderstaande knop. 

Meer informatie over de examentraining

  • Neem deel aan het avondprogramma. Tijdens de avonden kun je namelijk onder begeleiding verder oefenen en extra vragen stellen aan je docenten. Zeker als je een tweedaagse cursus volgt, raden we je sterk aan het avondprogramma te volgen. Op die manier haal je het maximale uit je examentraining.
  • Bekijk, voordat je aan je cursus begint, de examenstof nog eens en maak een lijstje van de onderwerpen, soorten opgaven en vaardigheden die jij lastig vindt. Zo kun je in het avondprogramma checken of je specifiek deze onderwerpen en opgaven helemaal begrijpt. Zo niet: dan kunnen we je gericht helpen! Je hoeft je van tevoren niet extra te verdiepen in die onderwerpen, want met behulp van onze stappenplannen en tips leren we je hoe je de lastige onderwerpen onder de knie kunt krijgen.

Om je goed voor te bereiden op deze cursus, vragen we je om twee dingen te doen: de woordenlijst te leren en de voorbereidende opgaven te maken.

De voorbereidende opgaven zijn belangrijk omdat:

  • we tijdens de cursus op deze stof voortbouwen;
  • we zo je startniveau kunnen inschatten en je zo optimaal kunnen begeleiden.

De voorbereidende opgaven worden direct bij aanvang van de cursus nagekeken en voorzien van feedback en tips. Tevens is er de mogelijkheid om er in de avond op terug te komen door er persoonlijk met een van onze docenten naar te kijken. Een week voordat je cursus begint, ontvang je per e-mail een linkje naar de voorbereidende opgaven.

De voorbereidende opgaven voor vwo Duits vind je ook hier

De woordenlijst voor Duits bestaat uit drie delen:

  1. Signaalwoorden. Tijdens de cursus wordt ervan uitgegaan dat je de signaalwoorden kent en weet tot welke categorie ze behoren. De signaalwoorden vormen namelijk de kern van de training.
  2. Basiswoorden. Wanneer je de lijst met basiswoorden ook kent, profiteer je nog meer van de training, maar het is niet noodzakelijk deze te kennen voor aanvang. Je kunt ze immers ook achteraf nog leren.
  3. Tekstverbanden. Deze woordenlijst zullen we tijdens de cursus gebruiken, maar het is niet noodzakelijk deze te kennen voor aanvang.

De woordenlijst voor vwo Duits vind je hier

Voor Duits vragen we je, naast de spullen die we bij de actuele en praktische informatie noemen, een Duits-Nederlands woordenboek mee te nemen.

Op het centraal examen Duits wordt uitsluitend leesvaardigheid getoetst. In de examencursussen Duits richten we ons dan ook op deze vaardigheid. Tijdens de examencursussen vanaf half januari tot half mei behandelen we uitsluitend leesvaardigheid, in de cursussen tot en met de kerstvakantie wordt ook aandacht besteed aan luistervaardigheid.

Veel leerlingen en soms zelfs ook docenten denken dat je het maken van teksten niet kunt leren. Er wordt wel met teksten geoefend, maar vaak leer je niet hoe je teksten daadwerkelijk moet aanpakken. Tijdens deze training focussen wij ons op het aanleren van strategieën om onder andere de meerkeuze- en open vragen aan te pakken. Je leert o.a.:

  • hoe je een tekst kunt doorgronden en hoe je je kunt focussen op alleen dié informatie die nodig is om je vraag te beantwoorden;
  • hoe je de verschillende typen examenvragen moet aanpakken;
  • hoe je op je examen je tijd goed indeelt.

Tijdens de cursus nemen we diverse teksten uit recente examens door. Je leert de juiste manier om een tekst aan te pakken, je leert de 'instinkers' herkennen, de 'weggevers' invullen en vooral: je leert hoe je met een minimum aan woordenschat toch een behoorlijk cijfer kunt halen. Ook geven we tips om thuis verder te oefenen. Je krijgt dus praktische adviezen en concrete tips, die je onder begeleiding tijdens de dag zelf in praktijk brengt. De begeleiding is intensief: één docent op vijf leerlingen. 

De cursussen die plaatsvinden in de periode van de herfstvakantie tot en met de kerstvakantie besteden naast leesvaardigheid ook aandacht aan luistervaardigheid. Dit ter voorbereiding op de luistertoetsen die half januari worden afgenomen. Tijdens deze cursussen wordt geoefend met door ons samengesteld materiaal dat aansluit op de Cito-luistertoetsen.

De manier waarop bij luistervaardigheid de vragen gesteld worden, heeft veel overeenkomsten met leesvaardigheid. Daarom geven we de twee onderdelen in één cursus. Op school wordt er voor je gevoel misschien niet voldoende geoefend of gaat het in een te snel tempo. Dat gaat bij deze cursus anders. We nemen alle tijd om het luisteren goed onder de knie te krijgen. We bouwen veel pauzemomenten in waar we samen analyseren hoe we (met wellicht beperkte woordenkennis) de vraag kunnen beantwoorden. Je ontvangt van ons daarom ook de gesproken tekst uitgeschreven op papier. Dat helpt bij de analyse van hoe zo'n luistervaardigheidstoets nu in elkaar zit. Tevens vergroot deze werkwijze je zelfvertrouwen.

Vanzelfsprekend wordt er ook "echt" geoefend, in die zin dat we het tempo na verloop van tijd opvoeren, zodat je een goed beeld krijgt van hoe het er tijdens de toets aan toegaat. Kortom, je krijgt alle tijd om precies na te gaan wat je hoort, wat je echt moet weten en hoe de vragen in elkaar zitten. Je zult merken dat je daardoor met meer zelfvertrouwen en met een geruster gevoel aan de toets begint en daardoor ook een beter resultaat boekt. In de examencursussen die plaatsvinden tot en met de kerstvakantie, wordt ongeveer een kwart van de tijd besteed aan luistervaardigheid.

De strategieën die je tijdens deze training krijgt aangereikt, zijn deels toepasbaar op teksten en luistertoetsen van andere vreemde talen. De aanpak voor Duitse, Engelse en Franse teksten is gedeeltelijk hetzelfde. Je zult dan ook zien dat je, na het volgen van deze training, tevens vooruitgang zult boeken bij het maken van teksten in andere talen.

De examencursussen duren drie of twee dagen. Tijdens een Examencursus Duits worden alle examenonderwerpen behandeld, ongeacht of de cursus twee of drie dagen duurt. In de driedaagse cursus is meer oefentijd en wordt een proefexamen afgenomen. Welke periodes twee en welke drie dagen duren, vind je in het vakkenoverzicht.

Voor praktische informatie en laatste nieuws vlak voordat je cursus begint, verwijzen we je graag naar de pagina met actuele en praktische informatie. Twee dagen voor aanvang van je cursus laten we weten wat de aanvangslocatie is. 

 

Leerlingen bij de examentraining Duits SSL
Docent Duits helpt leerlingen examentraining SSL