Overslaan en naar de inhoud gaan
De Leidse Examentraining

Vwo geschiedenis

Op deze pagina vind je informatie voor leerlingen die zich al hebben ingeschreven voor een examentraining en voor leerlingen die twijfelen tussen een tweedaagse en een driedaagse examentraining. Ben je op zoek naar algemene informatie over onze cursussen? Klik dan op onderstaande knop. 

Meer informatie over de examentraining

Specifiek voor geschiedenis:

 • Woordenboek Nederlands.

Algemeen:

 • Drie A4-schriften (voor Frans, Engels, Duits en Nederlands zijn maar twee schriften nodig): één voor de aantekeningen, één voor de opgaven en één als reserve mocht je opgavenschrift volraken. Je opgavenschrift wordt steeds tijdens de uitleg aan het begin van het blok ingenomen en nagekeken. Je hebt dus echt niet genoeg aan één schrift.
 • De bevestigingsmail waarin je deelname aan de cursus wordt bevestigd. Deze mail is je bewijs van inschrijving. Uiteraard mag je deze e-mail ook digitaal tonen (bijvoorbeeld op je mobiel).
 • Het lokaalnummer. Uiterlijk om 18:00 uur de dag voordat de cursus begint ontvang je een mail met je lokaalnummer. Je kunt het lokaalnummer ook terugvinden in het inloggedeelte.
 • De uitwerking van de voorbereidende opgaven die je gemaakt hebt (zie hierboven).
 • Schrijfgerei:
  • Twee blauwe of zwarte pennen;
  • Twee pennen met andere kleur (noodzakelijk!);
  • Markeerstift.
 • Het boekje Samengevat (niet noodzakelijk, maar wel aan te raden als naslag bij de meeste vakken; zie voor meer informatie Samengevat).
 • Schoolboeken en Examenbundel (optioneel, alleen meenemen als je behoefte hebt aan een naslagwerk).
 • Lunchpakket (er zijn wel versnaperingen maar geen lunchmogelijkheden). Wel is er de mogelijkheid om 's avonds mee te eten. Lees hier meer over het avondeten op de cursus.
 • Mok en waterfles. Tijdens de cursus proberen we je te voorzien van lekkere en gezonde snacks zoals fruit, snackgroenten, studentenhaver etc. Deze gezonde versnaperingen helpen je bij het leren en zijn daarom gratis! Ook thee, koffie en water met diverse fruitsmaakjes zijn beschikbaar. Om het milieu niet onnodig te belasten maken we geen gebruik meer van plastic bekertjes. We willen je daarom vriendelijk verzoeken je eigen mok of waterfles mee te nemen. Je kunt ook op de cursus tegen een gereduceerd tarief (3 euro) een duurzame beker of duurzame drinkfles aanschaffen bij het cursusbuffet (elke cursusdag tot 13:45 uur). We hopen dat we op je medewerking kunnen rekenen!
 • Extra kledinglaag (bijvoorbeeld een vest) in verband met het klimaat; de klimaatbeheersing verschilt soms per lokaal.
 • Oordopjes als je je daardoor beter kunt concentreren.
 • Neem deel aan het avondprogramma. Tijdens de avonden kun je namelijk onder begeleiding verder oefenen en extra vragen stellen aan je docenten. Zeker als je een tweedaagse cursus volgt, raden we je sterk aan het avondprogramma te volgen. Op die manier haal je het maximale uit je examentraining.
 • Bekijk, voordat je aan je cursus begint, de examenstof nog eens en maak een lijstje van de onderwerpen en soorten opgaven die jij lastig vindt. Zo kun je in het avondprogramma checken of je specifiek deze onderwerpen en opgaven helemaal begrijpt. Zo niet: dan kunnen we je gericht helpen! Je hoeft je van tevoren niet extra te verdiepen in die onderwerpen, want met behulp van onze stappenplannen en tips leren we je hoe je de lastige onderwerpen onder de knie kunt krijgen.
 • Volg je een tweedaagse Examencursus? Kijk dan hieronder bij 'Inhoud van een tweedaagse Examencursus' welke examenonderwerpen eventueel niet worden behandeld. Als je concrete vragen over deze onderwerpen hebt, kun je die tijdens het avondprogramma altijd stellen.
 • Probeer alvast zo veel mogelijk 'leerstof' door te nemen. Denk aan begrippen en definities voor bijvoorbeeld economie en geschiedenis, en aan rekenregels en standaardafgeleiden voor wiskunde A en B. Het volgen van de cursus wordt daarmee een stuk makkelijker voor je. Tijdens de cursus behandelen we deze stof natuurlijk, maar er is te weinig tijd om alle leerstof uitgebreid te bespreken. De meeste tijd besteden we aan verbanden binnen de stof, het oplossen van examenopgaven en concrete examentips.

Om je goed voor te bereiden op de cursus is het heel belangrijk om de voorbereidende opgaven te maken. Deze opgaven zijn belangrijk omdat:

 • er stof in kan voorkomen die wij als bekend veronderstellen en die niet op de cursus wordt behandeld, maar die wel relevant is voor het examen;
 • we tijdens de cursus op deze stof voortbouwen.

De voorbereidende opgaven worden direct bij aanvang van de cursus nagekeken en voorzien van feedback en tips. Tevens is er de mogelijkheid om er in de avond op terug te komen door er persoonlijk met een van onze docenten naar te kijken. Een week voordat je cursus begint, ontvang je per e-mail een linkje naar de voorbereidende opgaven. 

De voorbereidende opgaven voor vwo geschiedenis vind je ook hier.

Drie tips om je optimaal voor te bereiden:

 • Maak de voorbereidende opgaven.
 • Leer de kenmerkende aspecten. Voor het examen is het cruciaal om alle 49 kenmerkende aspecten goed te kennen. Tijdens de cursus koppelen we de kenmerkend aspecten aan stof uit de historische contexten, maar het helpt als je ze alvast hebt doorgenomen of hebt geleerd. 
 • Pak het boekje Samengevat er eens bij en neem de geschiedenisstof rustig door. Noteer al je vragen! Op deze manier (i) hoeven we tijdens de cursus minder lang stil te staan bij het leren en juist meer bij het oefenen van examenvragen en (ii) kunnen de docenten je gerichter helpen met de vragen die je hebt!
 • Als je een tweedaagse cursus volgt: leer de historische context Duitsland. 

Twee algemene tips:

 • Het is verstandig om van tevoren in ieder geval alle stof nog eens te bekijken en een lijstje te maken van welke theorie of welke soort opgaven je lastig vindt. Verdiep je echter niet in die onderwerpen! Met behulp van onder meer de stappenplannen en tips leren we je de voor jou lastige onderwerpen onder de knie te krijgen.
 • Waar je wel tijd aan kunt besteden is het je zoveel mogelijk eigen maken van begrippen, definities en kenmerkende aspecten. Dit helpt om de uitleg en de aantekeningen tijdens de cursus sneller te begrijpen en te onthouden. 

Je kunt een tweedaagse of een driedaagse examentraining volgen. De duur van elke periode kun je vinden in het vakkenoverzicht.

Tijdens de tweedaagse cursus kunnen, in tegenstelling tot de driedaagse cursus, door het gebrek aan tijd niet alle onderwerpen even uitgebreid worden behandeld. Daarnaast is er tijdens een driedaagse cursus de mogelijkheid om extra te oefenen met gemengde opgaven en tijdens een tweedaagse cursus vaak niet.

Voor vwo geschiedenis geldt dat in tweedaagse periodes de historische context over Duitsland en Europa daarom niet behandeld zullen worden. Hier is voor gekozen omdat deze historische context meestal als het makkelijkste onderwerp wordt ervaren, en deze van de vier historische contexten dus het beste zelfstandig geleerd kan worden. Dit neemt niet weg dat er tijdens het avondprogramma alle ruimte is om met vragen over deze historische context te oefenen. Ook kunnen alle vragen over deze stof dan gesteld worden.

Toelichting

We schenken aan bovengenoemde onderwerpen minder of geen aandacht vanwege één of meer van de volgende redenen:

 • Het gaat om 'leeronderwerpen', wat inhoudt dat je de stof waarschijnlijk betrekkelijk eenvoudig jezelf eigen kunt maken;
 • De onderwerpen komen minder vaak terug op het examen dan andere onderwerpen;
 • Deze onderwerpen zijn soms zo lastig dat het om tactische redenen de voorkeur verdient gemakkelijkere onderwerpen te behandelen waarmee je op je examen eenvoudiger punten kunt scoren.

Tijdens de cursus ontvang je tips hoe je zelfstandig deze onderwerpen zo goed mogelijk kunt voorbereiden.

Vanzelfsprekend doen wij er elk jaar weer alles aan om de cursus zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de meeste recente ontwikkelingen in de examens. In onze examenanalyses lees je precies hoe de cursus de afgelopen jaren aansloot op het examen.

In onze examentrainingen behandelen we alleen de stof die je moet beheersen voor het centraal examen. Andere stof komt niet aan bod. Tijdens de cursus wordt uitgebreid ingegaan op welke stof je wel en niet moet kennen voor het eindexamen. Wil je zelf een overzicht hebben van de exacte examenstof, zie dan de examenprogramma's die wij op een rijtje hebben gezet.

Het examen geschiedenis bestaat uit de volgende onderwerpen:

 • Prehistorie en Oudheid
 • De Middeleeuwen
 • Vroegmoderne tijd
 • Moderne tijd
 • Door de tijd heen

Gelukkig hoef je niet alles wat er in de geschiedenis is voorgevallen te kennen. Voor het eindexamen is het de bedoeling dat je 49 ontwikkelingen en veranderingen uit de wereldgeschiedenis kent en begrijpt. De examenmakers noemen dit de 49 kenmerkende aspecten. Het eindexamen zal deels over deze ontwikkelingen gaan.

Het overgrote deel van de vragen op het eindexamen zal gaan over de volgende historische contexten:

 • Steden en burgers in de Lage Landen (1050-1700);
 • Verlichting (1650-1900);
 • China (1842-2001);
 • Duitsland in Europa (1918-1991).

Tijdens de cursus concentreren we ons op de belangrijkste problemen die uiteindelijk alle deelnemers van de cursus blijken te hebben, zoals het onderscheiden van hoofd- en bijzaken (en wij geven je de hoofdzaken!) en het historisch redeneren (met bronnen).

  Voor praktische informatie en laatste nieuws vlak voordat je cursus begint, verwijzen we je graag naar de pagina met actuele en praktische informatie. Twee dagen voor aanvang van je cursus laten we weten wat de aanvangslocatie is. 

   

  Docent examentraining geschiedenis SSL
  Leerling en docent geschiedenis examentraining SSL