De voorbereidende opgaven voor vwo geschiedenis vind je ook hier.
Voor het vak geschiedenis is het extra belangrijk (en leuk!) dat je deze voorbereidende opgaven maakt, omdat de voorbereidende opgaven bestaan uit filmpjes, waarbij alvast twee onderwerpen voorbijkomen die als zodanig niet meer tijdens de cursus behandeld zullen worden (Prehistorie & Oudheid en Middeleeuwen).
Aangezien we deze stof tijdens de cursus niet behandelen, maar er wel opgaven mee gaan maken is het extra belangrijk dat je deze uitlegfilmpjes hebt gezien en overgenomen in je schrift! Als je de filmpjes hebt bekeken (ongeveer 30 minuten) kun je door met de voorbereidende opgaven die bij deze filmpjes horen (ook ongeveer 30 minuten). Meer informatie over de voorbereiding en de rest van de cursus kun je bekijken in het introductiefilmpje van de voorbereidende opgaven.
Twee algemene tips:
- Het is verstandig om van tevoren in ieder geval alle stof nog eens te bekijken en een lijstje te maken van welke theorie of welke soort opgaven je lastig vindt. Verdiep je echter niet in die onderwerpen! Met behulp van onder meer de stappenplannen en tips leren we je de voor jou lastige onderwerpen onder de knie te krijgen.
- Waar je wel tijd aan kunt besteden is het je zoveel mogelijk eigen maken van begrippen en definities. Dit vergemakkelijkt het bestuderen van de begripsonderwerpen op de cursus. Bovendien worden op de examens nog steeds letterlijke definities gevraagd.
Voor vwo geschiedenis geldt dat in tweedaagse periodes sommige onderwerpen niet worden behandeld. Het gaat om de volgende onderwerpen:
- Een aantal kenmerkende aspecten:
- 18 t/m 21 (ontwikkelingen in de 16e eeuw);
- 31 t/m 36 (de verschillende stromingen in de 19e eeuw);
- 44, 46, 48 en 49 (ontwikkelingen vanaf 1945).
- Drie Verplichte voorbeelden uit de Historische Contexten
- Rijksdag van Worms (1521);
- Frankfuhrter Parlement (1848);
- Belgische Opstand (1830).
Vanaf 2015 bestaat het examen geschiedenis uit de volgende onderwerpen:
- Prehistorie en Oudheid
- De Middeleeuwen
- Vroegmoderne tijd
- Moderne tijd
- Door de tijd heen
Gelukkig hoef je niet alles wat er in de geschiedenis is voorgevallen te kennen. Voor het eindexamen is het de bedoeling dat je 49 ontwikkelingen en veranderingen uit de wereldgeschiedenis kent en begrijpt. De examenmakers noemen dit de 49 kenmerkende aspecten. Op het eindexamen zal ongeveer 35% van de vragen over deze ontwikkelingen gaan.
De overige 65% van de vragen op het eindexamen zullen gaan over de volgende historische contexten:
- Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (1515-1648)
- Verlichtingsideeën en de democratische revoluties (1650-1848)
- Duitsland (1871-1945)
- Koude Oorlog (1945-1991)
Tijdens de cursus concentreren we ons op de belangrijkste problemen die uiteindelijk alle deelnemers van de cursus blijken te hebben, zoals het onderscheiden van hoofd- en bijzaken (en wij geven je de hoofdzaken!) en het historisch redeneren (met bronnen).

