Overslaan en naar de inhoud gaan
 
De Leidse Examentraining

Havo Frans

Op deze pagina vind je informatie voor leerlingen die zich al hebben ingeschreven voor een examentraining en voor leerlingen die twijfelen tussen een tweedaagse en een driedaagse examentraining. Ben je op zoek naar algemene informatie over onze cursussen? Klik dan op onderstaande knop. 

Meer informatie over de examentraining

  • Neem deel aan het avondprogramma. Tijdens de avonden kun je namelijk onder begeleiding verder oefenen en extra vragen stellen aan je docenten. Zeker als je een tweedaagse cursus volgt, raden we je sterk aan het avondprogramma te volgen. Op die manier haal je het maximale uit je examentraining.
  • Bekijk, voordat je aan je cursus begint, de examenstof nog eens en maak een lijstje van de onderwerpen, soorten opgaven en vaardigheden die jij lastig vindt. Zo kun je in het avondprogramma checken of je specifiek deze onderwerpen en opgaven helemaal begrijpt. Zo niet: dan kunnen we je gericht helpen! Je hoeft je van tevoren niet extra te verdiepen in die onderwerpen, want met behulp van onze stappenplannen en tips leren we je hoe je de lastige onderwerpen onder de knie kunt krijgen.

Om je goed voor te bereiden op deze cursus, vragen we je om twee dingen te doen: de woordenlijst te leren en de voorbereidende opgaven te maken.

De voorbereidende opgaven zijn belangrijk omdat:

  • we tijdens de cursus op deze stof voortbouwen;
  • we zo je startniveau kunnen inschatten en je zo optimaal kunnen begeleiden.

De voorbereidende opgaven worden direct bij aanvang van de cursus nagekeken en voorzien van feedback en tips. Tevens is er de mogelijkheid om er in de avond op terug te komen door er persoonlijk met een van onze docenten naar te kijken. Een week voordat je cursus begint, ontvang je per e-mail een linkje naar de voorbereidende opgaven.

De voorbereidende opgaven voor havo Frans vind je ook hier.  

De woordenlijst voor Frans bestaat uit twee delen:

  1. Signaalwoorden. Tijdens de cursus wordt ervan uitgegaan dat je de signaalwoorden kent en weet tot welke categorie ze behoren. De signaalwoorden vormen namelijk de kern van de training.
  2. Basiswoorden. Wanneer je de lijst met basiswoorden ook kent, profiteer je nog meer van de training, maar het is niet noodzakelijk deze te kennen voor aanvang. Je kunt ze immers ook achteraf nog leren.

De woordenlijst voor havo Frans vind je hier.

Voor Frans vragen we je, naast de spullen die we bij de actuele en praktische informatie noemen, een Frans-Nederlands woordenboek mee te nemen.

Op het centraal examen Frans wordt uitsluitend leesvaardigheid getoetst. In de examencursussen Frans richten we ons dan ook op deze vaardigheid. Tijdens de cursus krijg je tools aangereikt waarmee je op het examen het juiste antwoord in de tekst kunt vinden. Je oefent onder begeleiding van onze docenten met examenteksten en -opgaven in door ons samengesteld lesmateriaal. Tijdens de examencursussen vanaf half januari tot half mei behandelen we uitsluitend leesvaardigheid.

De cursussen die plaatsvinden in de periode van de herfstvakantie tot en met de kerstvakantie besteden naast leesvaardigheid ook aandacht aan luistervaardigheid. Dit ter voorbereiding op de luistertoetsen die half januari worden afgenomen. Tijdens deze cursussen wordt geoefend met door ons samengesteld materiaal dat aansluit op de Cito-luistertoetsen.

De examencursussen duren drie of twee dagen. Tijdens een Examencursus Frans worden alle examenonderwerpen behandeld, ongeacht of de cursus twee of drie dagen duurt. In de driedaagse cursus is meer oefentijd en wordt een proefexamen afgenomen. Welke periodes twee en welke drie dagen duren, vind je in het vakkenoverzicht.

Voor praktische informatie en laatste nieuws vlak voordat je cursus begint, verwijzen we je graag naar de pagina met actuele en praktische informatie. Twee dagen voor aanvang van je cursus laten we weten wat de aanvangslocatie is. 

 

 

 

Docent examentraining Frans SSL
Docent helpt leerlingen Frans examentraining SSL