Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Examentip: voorkom deze vijf onnodige fouten!

Door Noortje op 20 januari 2019
Voorkom onnodige fouten

Misschien heb je het zelf ook wel eens meegemaakt. Je hebt een toets gehad en je hebt er een goed gevoel over: je herkende welke methodes je toe moest passen en je hebt je redenering uitgeschreven. Als je het achteraf nog bespreekt met klasgenoten blijken jullie uitwerkingen of zelfs de antwoorden precies overeen te komen. Kortom, deze toets moet goed gegaan zijn! Dan is de teleurstelling heel groot als blijkt dat je toch een stuk lager hebt gescoord dan je dacht. Voor mij is het in ieder geval heel herkenbaar. Het is zelfs nu nog een pijnpuntje als ik terugdenk aan sommige examens... 

Gelukkig zijn er makkelijke manieren om dit te voorkomen! In Leiden wordt aan de scholieren die langskomen op onze examentrainingen een handig ezelsbruggetje gegeven, waardoor ze niet onnodig punten laten liggen terwijl ze wel goed voorbereid zijn. Hieronder leg ik je die tips uit zodat jij er ook je voordeel mee kunt doen!

Huh? Het antwoord is goed maar toch niet alle punten?

Het probleem zit vaak hier: jij hebt misschien wel het idee dat je antwoord helemaal klopte en soms is dat ook zo. Maar je hebt dit niet opgeschreven op de manier zoals dat van je verwacht wordt. Hier in Leiden hebben we daar iets heel handigs op bedacht: als je klaar bent met de opgaven ALLES checken. ALLES is een simpel ezelsbruggetje waarmee je vijf onnodige fouten op je (school)examen kan voorkomen. Ga deze checklist dus voor jezelf af nadat je een antwoord hebt geformuleerd:

  • Antwoord: heb ik antwoord gegeven op de vraag? Dit gaat nog best vaak mis. Een leerling geeft bijvoorbeeld een mooie en kloppende berekening maar geeft uiteindelijk geen antwoord op de vraag. Een kort voorbeeld: stel Jan heeft € 1000 op zijn rekening en door middel van maandelijks € 10 sparen hoopt hij na 3 jaar voldoende te hebben om een scooter van € 1400 te kopen. Kan Jan de scooter ook echt kopen?
    Jij rekent heel netjes uit dat Jan na 3 jaar sparen € 1360 op zijn bankrekening heeft en schrijft dit op. De berekening is goed zo toch? Ja. Maar hoewel je voor deze berekening óók punten ontvangt, mis je een cruciaal aspect: het antwoord op de vraag, namelijk ‘nee, Jan kan de scooter niet kopen’. Dat betekent dus -1 punt in de kantlijn. Zonde!
  • Logisch: is mijn antwoord logisch? Sommige leerlingen geloven hun rekenmachine meer dan hun eigen verstand. Misschien komt het door de stress van een examen, maar ze nemen geen afstand om hun antwoord even rustig te beoordelen. Een voorbeeld: stel je komt na het uitrekenen bij de vorige vraag uit op een totaal bedrag van € 4600. Dit is niet logisch, aangezien dit eindbedrag wel erg hoog is na 3 jaar sparen. Als dit je niet opvalt staat er zo weer -1 punt in de kantlijn!
  • Leesbaar: is mijn antwoord leesbaar? Het is voor de docent bij het nakijken wel zo handig, zo niet noodzakelijk, dat je antwoord leesbaar is. Anders weet je docent natuurlijk niet of het gegeven antwoord goed is. Maar let op: ook je uitwerking/berekening moet dit zijn, dus niet teveel krassen. Zeker op je eindexamen, als de tweede corrector in beeld komt, mag een docent je antwoord niet goed rekenen als het niet (goed) leesbaar is. 
  • Eenheid: heb ik de eenheid achter mijn antwoord vermeld? Stel er wordt een berekening gevraagd over de hoeveelheid gas die ontstaat. Jij antwoordt “50”. Maar wat zijn die 50? Liters? m3? Je raadt het al: -1 punt in de kantlijn.
  • Significantie: klopt het aantal significante cijfers? Deze tip geldt voor de exacte vakken. Het aantal significante cijfers van je eindantwoord is gelijk aan het gegeven waarmee je hebt gerekend met het kleinste aantal significante cijfers. Moet je bijvoorbeeld de dichtheid uitrekenen van een stof met een massa van 1,00 kg en een volume van 2,00 m3, dan levert het antwoord “0,5 kg/m3” opnieuw -1 punt in de kantlijn op: er missen 2 significante cijfers. 

Conclusie: check dus ALLES bij elke opgave!

Meer lezen? Kijk eens bij onze andere blogs, bijvoorbeeld de blog waarin we je laten zien hoe je punten kunt sprokkelen op het examen. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogs, like dan onze Facebookpagina!