Overslaan en naar de inhoud gaan

Leer de woordenlijsten van SSL en bespaar tijd op je examen

Je herkent het vast van het oefenen met examenteksten voor Engels, Duits of Frans: je komt bepaalde woorden vaak tegen, maar je moet telkens opnieuw in je woordenboek opzoeken wat ze precies betekenen. Zonde! Want dat kost veel tijd, die je op je examen hard nodig hebt. Om kostbare tijd te besparen en makkelijker de juiste antwoorden in de tekst te vinden, is het handig om de definities van veelvoorkomende woorden uit de examens Duits, Engels en Frans alvast uit je hoofd te leren. De woordenlijsten van SSL kunnen je daarbij helpen!

SSL heeft al jaren ervaring in het organiseren van examentrainingen. Ieder jaar analyseren we de centrale eindexamens om met zekerheid te kunnen zeggen dat onze examentrainingen hier goed op aansluiten. Tijdens de analyses van de examens van de moderne vreemde talen (Engels, Duits en Frans) hebben we de afgelopen jaren ook in de gaten gehouden welke woorden vaak terug komen. Dit heeft geresulteerd in de woordenlijsten van SSL met veelvoorkomende woorden in de teksten en vragen van de havo- en vwo-examens voor Frans, Engels en Duits. Het leren van de woordenlijsten is handig bij de voorbereiding op je eindexamens. Je vindt deze lijsten hier:

 • Woordenlijsten Duits​​​: havo en vwo
 • Woordenlijsten Frans: havo en vwo
 • Woordenlijsten Engels: havo en vwo

De woordenlijsten van SSL bestaan uit verschillende onderdelen, waardoor ze op veel vlakken helpen bij de lastige leesteksten op je eindexamen, bijvoorbeeld:

 • Signaalwoorden. Als je deze signaalwoorden kent en herkent, kun je makkelijker tekstverbanden achterhalen: een zeer belangrijke vaardigheid voor de eindexamens.

 • Veelvoorkomende vragen op het examen. Sommige vragen op het examen worden in de vreemde taal gesteld. Hierdoor begrijp je misschien niet (direct) wat er van je verwacht wordt, zo kun je de vraag niet beantwoorden. Handig daarom om de meest voorkomende vragen en hun betekenis alvast uit je hoofd te leren.

 • Woorden met positieve of negatieve strekking. Het helpt je enorm als je weet welke woorden vaak worden gebruikt om een positieve of negatieve zin te vormen. In de examenteksten en de antwoordopties, komt het vaak voor dat de zin verkeerd begrepen kan worden als je de betekenis van één zo’n woord niet kent. Je leest de zin dan helemaal verkeerd, waardoor je niet het juiste antwoord kunt geven. Om dat te voorkomen, kun je deze woorden alvast leren.

 • Basiswoorden. Dit zijn woorden die gewoonweg erg vaak voorkomen in de leesteksten van de examens Duits, Engels en Frans. Als je de definities van deze woorden kent, hoef je minder vaak je woordenboek erbij te pakken. Dat scheelt een hoop tijd.

Om je te helpen bij het leren van de woordenlijsten voor Engels, Duits en Frans, hebben we (een deel van) de woorden uit de woordenlijsten van SSL in StudyGo (voorheen WRTS) gezet. StudyGo is een online programma waarmee je woordjes kunt overhoren. 

Hoe gebruik je StudyGo? 

 • Maak een account aan bij StudyGo en log in. 
 • Er zijn verschillende pakketten beschikbaar, waaronder een gratis variant. Kijk wat voor jou de meest interessante optie is. 
 • Ga naar de StudyGo-lijsten van SSL
 • Klik in het menu 'Gedeelde mappen' op jouw vak. Open een van de lijsten en klik daarna op het driehoekige knopje rechts bovenin (‘overhoren’). 
 • Omdat sommige lijsten erg lang zijn, hebben we deze opgesplitst. Zo kun je ook met kleinere groepjes woorden oefenen, wanneer je even een half uurtje tijd hebt.