Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat gebeurt er als je te laat komt op je examen?

Te laat komen op je eindexamen, het klinkt als een nachtmerrie. Toch kan het gebeuren. Bijvoorbeeld, omdat je je verslaapt of omdat je fietsketting er af ligt op de weg naar school. Lees verder om erachter te komen wat de consequenties zijn van te laat komen op je examen.

Als je minder dan 30 minuten te laat bent, mag je nog deelnemen aan het examen samen met de andere leerlingen. Wel geldt voor jou dezelfde eindtijd als voor de rest. Dit betekent dat je minder tijd hebt om je examen te maken. Je krijgt daarom misschien niet alles af of hebt wellicht niet de tijd om alles te controleren, maar vaak is dit nog steeds genoeg tijd om een voldoende te kunnen halen voor het examen.

Als je méér dan 30 minuten te laat bent, mag je niet meer toegelaten worden tot het examen. De officiële term hiervoor is ‘verhindering’. Als dit je overkomt, moet je aan de directeur van jouw school laten weten waarom je te laat bent. Vervolgens beslist hij of dit een geldige reden is om te laat of ‘verhinderd’ te zijn. Er zijn twee mogelijkheden:

  1. Als de directeur beslist dat je geen geldige reden hebt, betekent dit dat je je schuldig hebt gemaakt aan een ‘onregelmatigheid’. In dit geval zal de directeur jou en je ouders op de hoogte brengen van de consequenties. Meestal betekent het dat je een 1 krijgt voor het examen. Je voldoet daarmee niet meer aan de slagingseisen.
  2. Als de directeur beslist dat je wel een geldige reden hebt, mag je het examen opnieuw afleggen. Dit betekent dat je in het tweede tijdvak alsnog het examen mag maken. Je behoudt daarbij je herkansingsmogelijkheid. Ook in dit geval worden jij en je ouders/verzorgers op de hoogte gebracht van de beslissing.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je niet te laat komt?

Handig is om de tijden van je eindexamens goed in je hoofd te hebben. Bekijk het examenrooster alvast en schrijf de tijden in je agenda. Als je van jezelf weet dat je hier niet genoeg in kijkt, kun je ook een alarm in je telefoon zetten of het rooster uitprinten en ergens ophangen waar je het vaak ziet.

Verder is het handig eerder van huis weg te gaan dan normaal. Zo kun je ook nog op tijd zijn als je onderweg op een lekke band of een open brug stuit. Bovendien, als je op tijd op school bent, heb je ook nog even de tijd te ontspannen en tot jezelf te komen voor je je examen ingaat. Zo kun je je beter concentreren dan als je direct van je fiets afkomt.