Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat gebeurt er als je spiekt op je examen?

Spieken op je examen mag natuurlijk niet. Hoewel het verleidelijk kan zijn een spiekbriefje te maken met die paar woordjes of begrippen die je maar niet in je hoofd krijgt, is het heel sterk af te raden om te spieken op je eindexamen. Betrapt worden op spieken tijdens het examen heeft grote gevolgen. Dat is het niet waard! Lees hieronder meer over de regels omtrent en de gevolgen van spieken op je schoolexamens en centrale examens.

Als je spiekt maak je je schuldig aan een ‘onregelmatigheid’ en dat mag niet. De regels omtrent spieken gelden ook voor andere officiële examens of toetsmomenten. Tijdens schoolexamens is spieken of afkijken dus ook geen goed idee. Alleen het meenemen van een spiekbriefje, smartphone of smartwatch wordt doorgaans al als spieken aangemerkt. Zorg dus dat je deze spullen niet bij je hebt.

Wanneer je wordt betrapt op spieken tijdens je examen, bepaalt de directeur van je school wat er moet gebeuren. Eerst moet hij of zij naar de kandidaat die is betrapt luisteren, om misverstanden te voorkomen. Er zijn vervolgens vier mogelijke beslissingen:

  • Je krijgt een 1 voor het examenonderdeel. 
  • Je wordt uitgesloten van deelname aan de rest van de examens.
  • De toetsen of examenonderdelen die je al hebt gedaan worden ongeldig verklaard.
  • Je krijgt je diploma of cijferlijst pas als je voor bepaalde onderdelen opnieuw examen hebt gedaan. 

Een combinatie van deze maatregelen is mogelijk. Het kan dus zo zijn dat je gemaakte examens ongeldig gemaakt worden en je óók niet meer mag deelnemen aan de rest van de examens. 

Je kunt altijd schriftelijk in beroep gaan tegen de beslissing als je het er niet mee eens bent. Dit moet binnen vijf dagen nadat je het besluit te horen hebt gekregen. Je tekent bezwaar aan bij de commissie van beroep van jouw school. De directeur maakt hier geen deel van uit. De commissie moet vervolgens binnen twee weken een nieuw besluit hebben geformuleerd omtrent de straf voor het spieken. Er kan maximaal twee weken uitstel aangevraagd worden. De beslissing die deze commissie maakt is bindend, hier kun je dus niks meer aan. De directeur, de inspectie en je ouders/verzorgers (wanneer je onder de 18 bent) krijgen ook te horen over het spieken en de beslissing die genomen is.

Spieken bij je examens is dus een heel riskante onderneming. Als je gepakt wordt, zak je vrijwel altijd voor je eindexamen. Zelfs als uiteindelijk wordt besloten je niet te straffen, is de kans groot dat je je examens niet goed af kunt ronden. Er is immers veel tijd en aandacht nodig om in beroep te gaan. Spieken kost je dus altijd meer dan dat het je oplevert.

Tijdens de schoolexamens en de centrale examens zijn er veel surveillanten aanwezig die niets anders doen dan opletten of jij je wel aan de regels houdt. Vooraf checken ze de spullen die je bij je hebt en tijdens het examen houden ze iedereen goed in de gaten. De kans is dus heel groot dat ze je door zullen hebben. 

Als je je goed hebt voorbereid op je eindexamen, is het helemaal niet nodig om te spieken. Dan heb je genoeg kennis in je hoofd om je examen voldoende te maken en te slagen. Als je wel wat hulp kunt gebruiken bij het studeren en oefenen voor je examens om niet te hoeven spieken, kijk dan eens verder rond in deze Eindexamen Toolkit voor examentips. Als je moeite hebt met de voorbereiding op je examen, is een examentraining misschien wel wat voor jou! Tijdens een examentraining wordt de examenstof overzichtelijk gepresenteerd en leer je strategieën die je helpen examenopgaven te beantwoorden. Daarnaast krijg je veel persoonlijke feedback om jou te helpen de examens goed te maken. Zo is spieken zeker niet meer nodig!