Overslaan en naar de inhoud gaan

Examenrooster

Het examenrooster behoort tot de belangrijkste informatie die je nodig hebt in de examenperiode. Natuurlijk moet je weten wanneer je aanwezig moet zijn om je examens te maken. En het examenrooster is belangrijk voor het maken van een planning. Daarom is het handig het examenrooster (alvast) te bekijken en in je agenda te zetten.

Ook fijn om te weten, is wanneer de uitslag bekend is en wanneer de herkansingen zijn. Zo weet je wanneer je terug moet zijn van je examenreis.

In 2024 vinden de centrale eindexamens in het eerste tijdvak plaats van dinsdag 14 mei t/m woensdag 29 mei.

De volledige examenroosters voor vwo, havo en vmbo vind je op alleexamens.nl. Je kunt de roosters online bekijken of een pdf-bestand downloaden. Zo'n pdf kun je natuurlijk ook makkelijk uitprinten en bijvoorbeeld boven je bureau hangen, zo weet je altijd wanneer de examens zijn. Handig bij het maken van je planning en om te zorgen dat je niet te laat komt.

Het centrale eindexamens worden afgenomen in drie periodes (tijdvakken):

 • Tijdvak I: In 2024 is dit tijdvak van dinsdag 14 mei t/m woensdag 29 mei. Dit is het tijdvak waarin de meeste leerlingen de examens maken. Er is per niveau een examenrooster wat aangeeft op welke dag en tijd het examen voor ieder vak wordt afgenomen.
 • Tijdvak II: Het tweede tijdvak vindt altijd plaats in de week nadat de examenuitslag bekend is gemaakt. Ook voor dit tijdvak is een rooster gemaakt. Echter, omdat de periode een stuk korter is, zijn er meerdere vakken op dezelfde dag/tijd gepland. Er zijn twee redenen om in deze periode examens te maken:
  • Je moet een herexamen maken. Als je naar aanleiding van je resultaten uit het eerste tijdvak een herkansing moet maken, kan dit in het tweede tijdvak. Je mag één vak herkansen.
  • Je was ziek tijdens het eerste tijdvak of was toen om een andere geldige reden niet in staat het examen te maken. In dat geval kun je alle examens die je gemist hebt, inhalen in het tweede tijdvak. Je kunt per dag maximaal twee examens maken.
 • Tijdvak III: Dit tijdvak is altijd in augustus. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt dit tijdvak gebruikt om examens te maken:
  • Als je ziek was of er andere geldige redenen waren waarom je in het eerste én het tweede tijdvak je examens niet kon maken.
  • Als je een herkansing zou doen in het tweede tijdvak, maar dat wegens ziekte of een andere geldige reden niet gelukt is.
  • Als je al je examens in het tweede tijdvak hebt afgerond en aan de hand van die resultaten een herkansing moet doen.

Naast de tijdvakken, zijn er nog de afnameperiodes voor de beroepsgerichte vakken (vmbo):

 • Voor de digitale centrale examens in de algemene vakken van de basisberoepsgerichte leerweg en de kaderberoepsgerichte leerweg is de afnameperiode in 2024 van maandag 1 april t/m vrijdag 5 juli.​​
 • Voor de centraal schriftelijke en praktische examens in de beroepsgerichte profielvakken is de afnameperiode in 2024 van maandag 1 april t/m vrijdag 5 juli.

Belangrijk om te weten is dat onder uitzonderlijke omstandigheden examens op landelijk niveau kunnen worden uitgesteld. Voor examens uit het eerste tijdvak geldt dat deze dan ergens tussen het eerste en tweede tijdvak worden ingepland. Examens uit het tweede tijdvak worden daarna ingepland, maar altijd voor het officiële begin van de zomervakantie. 

Ook belangrijk om te weten, is wanneer je de uitslag te horen zult krijgen! Lees hier wanneer de examenuitslag bekend is.