Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoeveel tijd heb je per examenopgave?

Sommigen schieten tijdens hun examen in de stress als ze een vraag niet meteen kunnen beantwoorden, want straks kom je nog in tijdnood. Heb jij dat ook? Wees gerust, het valt vaak reuze mee! Het is bij het examen juist de bedoeling dat je moet nadenken over de opgaven en daar krijg je dus ook de tijd voor. Om te weten hoeveel tijd je hebt per opgave kun je een handig trucje gebruiken.

  1. Kijk op de voorkant van het examenboekje (rechtsboven) hoe lang het examen duurt. Doorgaans duren de vmbo-examens 2 tot 2,5 uur (dus 120 tot 150 minuten). Voor havo en vwo duren de examens 2,5 tot 3 uur (dus 150 tot 180 minuten). Als je een beperking hebt, kun je vaak extra tijd krijgen voor het maken van het examen.
  2. Kijk op de voorkant van je examenboekje (in de tekst onderaan de pagina) wat het totaal aantal punten is dat je kunt behalen op dit examen.
  3. Bereken het aantal minuten dat je hebt per punt, dus: (totaal aantal punten) / (totaal aantal punten).
    Handig is om de uitkomst voor jezelf even op een kladpapiertje te schrijven. Zo heb je telkens een reminder om je zelf op schema te houden.

Een voorbeeldje:

Voor het examen vwo natuurkunde heb je 180 minuten de tijd. Je kunt voor het examen in totaal 73 punten halen. Dit betekent dat je per punt ongeveer 2,5 minuut de tijd hebt. Voor een vraag die 4 punten waard is heb je dus 10 minuten de tijd!

Tip: 

Om tijdens je examen na te gaan of je op schema ligt, is het handig als je de tijd ergens mee kunt bijhouden. Doorgaans hangt er in elke examenzaal een klok, maar dit is niet verplicht. Op de meeste scholen mag je een horloge dragen tijdens het examen (maar uiteraard geen smartwatch), maar soms ook niet. Vraag eventueel voor het examen bij je mentor na wat er op jouw school geldt, zo weet je waar je aan toe bent.

Heb jij er echt moeite mee om alles binnen de tijd af te krijgen? Hier een aantal tips:

  • Houd bij je berekening van tijd per vraag een marge aan. Heb je bijvoorbeeld 180 minuten voor een examen, reken dan met 155 minuten om de tijd per vraag te bepalen. Zo houd je aan het eind tijd over om nog op lastige vragen terug te komen.
  • Houd de tijd die je per vraag hebt in de gaten, maar niet zo strikt dat je erdoor gestrest raakt.
  • Blijf niet te lang hangen bij vragen waar je niet verder mee komt, maar bewaar deze voor later. Noteer wel altijd wat je wel weet, bijvoorbeeld een formule of een bepaald begrip. Grote kans dat je hier ook al punten mee kunt scoren (zie dit artikel voor meer info over ‘punten sprokkelen’).
  • Oefen tijdens je examenvoorbereiding ook op je tempo. Bijvoorbeeld als je aan het oefenen bent met oude examens. Houd dan ook bij hoeveel tijd je hebt per vraag en leer om sneller te werken als je echt tijd tekort komt.
  • Je kunt ook overwegen om een examentraining te volgen. Bij de examentrainingen van SSL krijg je handige strategieën stappenplannen aangereikt waarmee je examenopgaven aan kunt pakken. Zo gaat er op je examen geen kostbare tijd verloren aan het bedenken waar en hoe je moet beginnen aan lastige opgaven.