Na jaren op de middelbare school is het eindelijk zover: de eindexamens zijn gemaakt en je hoeft alleen nog maar te wachten op dat ene telefoontje. Zeker als je er niet heel goed voor stond of het lastig vindt in te schatten hoe je je examens hebt gemaakt, is dit een heel spannende dag. Om wat meer inzicht te krijgen in je slagingskansen, is het fijn om te weten welke eisen er precies worden gesteld om te slagen voor havo of vwo. Daarom hebben we alle regels voor je op een rijtje gezet om zo de vraag te beantwoorden: wanneer ben je geslaagd voor havo of vwo? Ook heel handig om deze slagingseisen vóór de examens alvast te bekijken, zodat je weet welke cijfers je moet halen om straks je havo- of vwo-diploma in ontvangst te mogen nemen.
Ben je op zoek naar de slagingseisen voor vmbo kijk dan hier: Wanneer ben je geslaagd voor het vmbo?
Om geslaagd te zijn voor havo of vwo moet je aan alle van de volgende eisen voldoen:
- Je hebt voor je centrale eindexamens gemiddeld een 5,5 of hoger behaald.
- Je hebt maximaal één 5 als eindcijfer voor de kernvakken (wiskunde, Nederlands en Engels). Deze eis wordt ook wel de kernvakkenregel genoemd.
- Voor de eindcijfers van alle examenvakken (ook het combinatiecijfer) geldt:
- alle eindcijfers zijn een 6 of hoger.
- alle eindcijfers zijn een 6 of hoger, behalve één 5.
- alle eindcijfers zijn een 6 of hoger, behalve één 4 én het gemiddelde van al je eindcijfers is een 6,0 of hoger.
- alle eindcijfers zijn een 6 of hoger, behalve twee keer een 5, of één 5 en één 4, én het gemiddelde van al je eindcijfers is een 6,0 of hoger.
- geen eindcijfer mag lager zijn dan een 4 (ook de afzonderlijke onderdelen van het combinatiecijfer mogen ieder niet lager zijn dan een 4).
- Voor de vakken lichamelijke opvoeding heb je een ‘voldoende’ of ‘goed’ behaald.
Let op! De bovenstaande eisen kunnen veranderen. Kijk daarom voor de zekerheid ook op de site van de overheid voor de slagingseisen voor vwo of havo.
Meer weten over het berekenen van je eindcijfer of schoolexamencijfers? Kijk eens bij deze artikelen:
Als je twee onvoldoendes (twee keer een 5 of een 4 en een 5) hebt gehaald, kun je nog steeds geslaagd zijn voor je havo-of vwo-examen. Zogenoemde 'compensatiepunten' kunnen er namelijk voor zorgen dat je gemiddelde toch minstens een 6,0 is, waarmee je voldoet aan de slagingseisen. Elke extra voldoende punt die je hebt is er één, die compenseert dus een onvoldoende punt:
- Eén 5 compenseer je dus met minimaal één 7.
- Eén 4 of twee keer een 5 compenseer je met minimaal één 8 of twee keer een 7.
- Een 9 geeft je drie compensatiepunten om te verdelen.
Let op: als je lager dan een 4 hebt gehaald of meer dan drie onvoldoende punten, voldoe je niet meer aan de slagingseisen. Je kunt dan niet meer compenseren.
Je kunt niet zakken op extra examenvakken. Als je een onvoldoende haalt voor je extra vak(ken), maar je met de overige examenvakken aan de slagingseisen voldoet ben je alsnog geslaagd voor havo of vwo. Je hebt dan als het ware na je examen je extra vak laten vallen.
Andersom is natuurlijk ook mogelijk: een goed cijfer voor een extra vak kan ervoor zorgen dat je juist wel aan de slagingseisen voldoet. Bijvoorbeeld als je twee vijven en verder allemaal zessen hebt in je 'minimumpakket', waardoor je gemiddelde lager is dan een 6,0. Dan voldoe je niet aan de slagingseisen. Maar, als je voor een extra vak een 8 hebt gehaald, compenseert dat voor de twee vijven en ben je toch geslaagd. Hetzelfde geldt voor de eis dat je gemiddelde van de CE-cijfers, hoger moet zijn dan een 5,5. Ook hier kan een goed cijfer voor een extra vak je gemiddelde omhoog helpen. Overigens is niet duidelijk in de wet vastgelegd hoe dit werkt, zo zegt Examenblad (de officiële eindexamensite van de overheid): 'Dit impliceert dat als een leerling alleen door het meetellen van een extra vak kan slagen, hij dus slaagt. Dat hij met het 'minimumpakket' niet aan de eisen voldoet, doet niet ter zake.'
Sinds het schooljaar 2015-2016 is het mogelijk officieel ‘cum laude’ slagen voor je eindexamen. De letterlijke betekenis van ‘cum laude’ is: met lof. Deze onderscheiding komt ook op je diploma te staan en geeft aan dat jij bijzonder goed gepresteerd hebt op het eindexamen. Ook geeft het je soms voorrang op andere leerlingen bij aanmelding op een vervolgopleiding. Wanneer ben je cum laude geslaagd?
- Het gemiddelde van je eindcijfers is een 8,0 of hoger.
- Je hebt geen eindcijfer dat lager is dan een 6 voor havo of niet lager dan een 7 voor vwo.
- Van de vakken uit het vrije deel telt alleen het hoogst behaalde cijfer mee voor deze berekening. Extra vakken tellen niet mee.
- Het combinatiecijfer telt ook mee. Dit zijn cijfers voor vakken waarvoor je geen centraal examen doet, bijvoorbeeld maatschappijleer, CKV, het profielwerkstuk, godsdienst en literatuur. Jouw school bepaalt welke vakken meetellen voor het combinatiecijfer. Echter, de cijfers voor de afzonderlijke onderdelen worden niet meegenomen in de bepaling. Zolang het gemiddelde hoog genoeg is kun je bijvoorbeeld voor een van de onderdelen een 5 halen en toch nog cum laude geslaagd zijn. Je mag niet lager dan een 4 halen voor de vakken van het combinatiecijfer.
Ben je niet in één keer geslaagd, dan kun je meestal herkansen om alsnog je diploma te halen. Meer over herkansen en de voorbereiding op een herexamen vind je hier: Een herkansing: wat nu?
Ben je helaas definitief gezakt voor je eindexamen havo of vwo, dan hebben we voor je op een rijtje gezet welke alternatieven er zijn om je diploma alsnog te behalen: Gezakt voor havo of vwo: wat nu?