Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Gefocust met de ‘Pomodoro Technique’

Door Noortje op 22 maart 2018
SSL Eindexamenblog - De Pomodoro Technique

Studeren, studeren en nog eens studeren. Je hoofd gaat er van duizelen en wanneer stop je? Ik heb ’s ochtends altijd de grootste moeite om aan de slag te gaan. Ik ben stiekem echt zo’n avondstudent. In de ochtend krijg ik mezelf niet gemotiveerd, want ‘ik heb toch nog de hele dag’. Met als gevolg dat ik de hele ochtend zit te rommelen en pas rond een uurtje of vier ’s middags geconcentreerd aan het werk ben, tot laat in de avond. Het kan zo, maar is het efficiënt? Nee, want op deze manier heb ik niet vaak echt vrije tijd om iets anders te doen. De hele ochtend ben ik namelijk half bezig maar krijg ik niks gedaan, zodat ik ’s avonds niet iets anders leuks of ontspannends kan gaan doen. Deze week bespreek ik een studietechniek waarmee je ervoor zorgt dat je wel tijd over hebt!

Hoe werkt die techniek?

Het is een techniek om je tijd efficiënt in te delen, zodat je langere tijd gefocust kunt blijven. De techniek is vernoemd naar zo’n kookwekker in de vorm van een tomaat die je vast wel eens hebt zien staan. Je kunt natuurlijk ook een ander soort kookwekker of het alarm op je telefoon gebruiken. Het is eigenlijk heel erg simpel.

  • Je kiest een taak uit waar je je op gaat focussen.
  • Je stelt de wekker in op 25 minuten, en gaat deze 25 minuten heel gefocust bezig met de taak.
  • Als de wekker afgaat, neem je vijf minuten pauze van de taak.
  • Herhaal dit vier keer, dan ben je dus twee uur bezig geweest.
  • Na die twee uur neem je een grotere pauze van zo’n 30 minuten.
  • Herhaal dit alles tot maximaal 4 keer op een dag. Je bent dan tot 10 uur bezig.

Door deze techniek toe te passen, dwing je jezelf om telkens voor korte periode gefocust bezig te zijn. Omdat deze periodes relatief kort zijn, is het haalbaar geconcentreerd te blijven. Je kunt jezelf telkens belonen met eventjes pauze. Zo ben je toch tot zo’n acht uur op een dag heel geconcentreerd bezig, iets wat zonder een tijdsindeling als van de Pomodoro Technique misschien moeilijk te halen is.

De pauze die je telkens neemt kun je gebruiken om iets te doen waar jij door ontspant. Je telefoon, even dansen op muziek, naar buiten toe, met je kat knuffelen… Dat is aan jou. Het fijnst is natuurlijk om iets te doen waar je even niet op hoeft te focussen.

Ik had zelf nog nooit van deze techniek gehoord, maar mijn collega’s zweren erbij. Ik ga het ook zeker toepassen. Hopelijk werkt het ook voor jou goed. Laat het hieronder bij de reacties weten als jij andere tips hebt om een hele dag bezig te blijven!

Meer lezen?

Kijk dan eens bij onze andere blogs, zoals die van vorige week over de bundels van Samengevat. Volgende week ben ik er uiteraard ook weer, dan met een blog over hoe je meer feedback kunt krijgen vanuit je omgeving. Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Facebook of Twitter.