Overslaan en naar de inhoud gaan

Bezemexamen

Een bezemexamen is een examen dat je mag maken als je vertraging hebt opgelopen in je opleiding of als je bent gezakt in het voorgaande jaar. Door de vertraging sluit het centrale examen van je jaargenoten niet aan op het programma dat jij hebt gevolgd. Het bezemexamen sluit wel aan bij het oude programma.  

Een bezemexamen is de laatste kans om een examen over een oud eindexamenprogramma te maken. Dit kan nodig zijn omdat de inhoud van het vak is veranderd of omdat een vak niet meer wordt aangeboden. In 2015 zijn bijvoorbeeld de eindexamenprogramma’s van wiskunde voor havo en vwo gewijzigd. Dit betekent dat de bovenbouwklassen vanaf 2015 andere stof behandelen dan de klassen van vóór 2015. In 2017 wordt dit nieuwe programma voor het eerst getoetst op het eindexamen havo, in 2018 bij vwo. Als je bijvoorbeeld in 2017 bent gezakt voor het wiskunde examen vwo en in 2018 opnieuw eindexamen moet doen, ben je in de bovenbouw niet voorbereid op het nieuwe eindexamenprogramma. Dan bestaat er de mogelijkheid een bezemexamen wiskunde te doen in het oude programma. 

Bezemexamens worden altijd éénmalig aangeboden in het jaar dat het nieuwe eindexamenprogramma voor het eerst op de centrale examens wordt getoetst. Je maakt het examen gewoon op jouw school. Je voorbereiden voor het bezemexamen is vaak lastiger dan voor een gewoon examen. De lessen die je volgt op school zullen al over het nieuwe programma gaan. Ook examentrainingen voor de centrale examens, sluiten vaak niet goed aan. Soms is deelname aan een examentraining wel mogelijk, in andere gevallen kun je beter gaan voor privébijles.