Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Krijg meer feedback uit je omgeving

Door Noortje op 29 maart 2018
SSL Blog - Krijg meer feedback uit je omgeving

Nieuwe week, nieuwe blog! Een aantal weken terug besprak in een blog dat het krijgen van de juiste feedback je vooruitgang in een vak enorm kan versnellen. Je plezier en motivatie voor een vak worden dan ook groter. Behalve je eigen docent heb je wellicht nog andere mensen in je omgeving aan wie je feedback kunt vragen.  Deze week gaan we daarom op dat thema door. Dit doen we met een overzichtje: Aan wie kun je feedback vragen en waar op?

Feedback van klasgenoten

Hoe pak je dat nou aan, feedback krijgen? Begin bij je klasgenoten. Zij zijn een hele goede bron van feedback. Zij moeten immers hetzelfde doen als jij en hebben hiervoor misschien hun eigen strategieën ontwikkeld die voor jou ook heel goed kunnen werken. Bijvoorbeeld: hoe krijgt Daan het voor elkaar om niet te stressen voor zijn examen? Of: waarom maakt Anna zo weinig slordigheidsfoutjes? Hoe kan het dat Pietje altijd weet hoe hij een opgave moet aanpakken? Vraag dus bijvoorbeeld eens aan klasgenoten hoe zij hun werk plannen of welke leerstrategieën zij toepassen. Of ga nog een stapje verder en vraag aan de topscoorder bij wiskunde of jullie samen huiswerk kunnen maken of sommen kunnen oefenen voor een examen. Je kunt vragen of hij wil kijken naar jouw aanpak, gedachtegang, denkfoutjes, enzovoorts. Andersom kun jij kijken hoe hij zijn huiswerk of studeren aanpakt. Misschien is er ook nog wel iets waar jij de ander mee kan helpen! Dat geeft jou weer meer zelfvertrouwen. Zo leer je van elkaar. Vaak is het ook nog gezelliger en leuker om samen te leren dan alleen. Bovendien ben je veel productiever en efficiënter omdat je direct vragen kunt stellen als je vastloopt. Scheelt weer wat frustratiemomentjes!

Van je vrienden...

Je vrienden kennen jou waarschijnlijk heel goed, zowel in schoolverband als daarbuiten. Met andere woorden, ze hebben een breder beeld van wie jij bent dan je klasgenoten. Met hen zou je dus eens kunnen wisselen van gedachten over je studiehouding of hoe jij omgaat met tegenslagen of uitdagingen, zoals het studeren voor je eindexamens. Jij kunt hen hier net zo goed mee helpen. Bovendien kunnen jullie elkaar ook steunen als je je gedrag of houding wilt veranderen door elkaar te herinneren aan goede voornemens.

Of van je ouders...

Ouders en huiswerk zijn niet altijd de beste combinatie. Voor inhoudelijke feedback zijn ze wellicht ook minder voor de hand liggend. Voor hen is school namelijk al een hele tijd geleden, dus veel kennis is waarschijnlijk wat weggezakt. Maar onderschat je ouders niet. Je kunt ze bijvoorbeeld vragen of ze je willen helpen met het opstellen van een goede planning. Of om je te helpen je aan die planning te houden. Ook kunnen je ouders advies geven hoe jij je planning realistisch en efficiënt kan houden. Dat maakt het leren voor jou een stuk makkelijker vol te houden en dus weer een stukje leuker!

Een overzichtje

Probeer het onderstaan schema eens in te vullen, vul het vooral aan met wat personen die jou nog te binnen schieten of onderwerpen waarop jij nog graag feedback wilt krijgen. Samen met de persoonlijke feedback van je docent(en) kun je zo sprongen maken in een bepaald vak, maar ook in je eigen ontwikkeling. Ook handig als je binnenkort gaat studeren, want dan zijn deze vaardigheden onmisbaar. Misschien levert het je wel zo veel op dat je een vak en het studeren zelfs leuk gaat vinden. Wij zien in ieder geval regelmatig leerlingen die door de juiste feedback weer zin krijgen in een vak dat ze eerst vreselijk vonden!

           

Huiswerk

Studiehouding

Planning

Leerstrategieën

Omgaan met valkuilen

Klasgenoten

 

 

 

 

 

Vrienden

 

 

 

 

 

Ouders

 

 

 

 

 

Andere vertrouwde personen

 

 

 

 

 

Bijlesdocent

 

 

 

 

 

Meer lezen?

 Kijk dan eens bij onze andere blogs, zoals die van vorige week over gefocust leren met de Pomodoro Technique. Volgende week ben ik er uiteraard ook weer, dan met een blog over hoe een examentraining je kan helpen als je last hebt van faalangst. Wil je altijd op de hoogte blijven? Volg ons dan op Facebook of Twitter.