Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Uitstelgedrag: wat doe ik eraan?

Door Noortje op 26 april 2018
SSL blog - Uitstelgedrag

Uitstelgedrag is menselijk. Iedereen heeft er in zekere mate ‘last’ van en het is dus ook niets om je voor te schamen. Toch zou het fijn zijn wat te kunnen doen aan uitstelgedrag, zodat je meer hebt aan dagen die je hebt ingepland om te leren.

Maak een einde aan uitstelgedrag

Uitstelgedrag kan veel verschillende oorzaken hebben en voor elke reden is een andere oplossing. Het is handig om voor jezelf eerst uit te zoeken waarom jij precies het beginnen met studeren uitstelt. Is dat bijvoorbeeld omdat je het vak niet leuk vindt of om dat je bang bent dat het teveel is of dat je het niet kunt? In deze blog geef ik je een aantal concrete tips die je net dat extra zetje kunnen geven waardoor je toch aan de slag gaat!

  1. Breek de taak, of het leren, op in kleine stukjes. Ga in plaats van de hele dag geschiedenis te blokken telkens één paragraaf samenvatten. Op deze manier maak je van een grote, uitzichtloze taak, meerdere kleine, haalbare doelen. Die doelen zijn overzichtelijk, je kunt ze binnen een afzienbare tijd afmaken en daarna afstrepen van je lijstje. Dat geeft een productief gevoel en zorgt ervoor dat je niet steeds uitstelt. Je hebt het ‘toch zo gedaan’. Die haalbaarheid kan je net dat zetje geven dat je nodig hebt.
  2. Beloon jezelf als je klaar bent. Dan heb je iets om naar uit te kijken. Dit werkt natuurlijk alleen als je de beloning ook echt graag wilt en je de beloning pas krijgt als je daadwerkelijk hebt gedaan wat je moest doen.
  3. Vertel mensen in je omgeving wat je die dag gaat doen of ga samen met iemand aan de slag. Verantwoording af moeten leggen zorgt ervoor dat je niet alleen jezelf ermee hebt als je blijft uitstellen. Samen leren betekent een extra paar ogen dat meekijkt met wat je aan het doen bent en kan meer druk geven om nuttig bezig te zijn. Ook kunnen de mensen die weten wat je doet en degenen met wie je samen leert je steunen als je er even geen zin meer in hebt. Ze kunnen je bijvoorbeeld een lekker motiverende peptalk geven.
  4. Creëer voor jezelf een omgeving waarin je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt om te leren. Dat betekent dus lekker opgeruimd en zo weinig mogelijk afleiding die zorgt voor uitstelgedrag: telefoon weg of op vliegtuigstand, geen tv, alleen muziek die je helpt concentreren, enzovoorts. Maar het helpt ook als je fit bent. Dan heb je meer energie, zowel fysiek als mentaal, om te leren. Goed eten, goed slapen, beweging en genoeg frisse lucht helpen daarbij.
  5. Verander je mindset. Als je gewend bent om te zoeken naar excuses en smoesjes om uitstelgedrag te kunnen blijven vertonen, moet je nu aan jezelf toegeven dat het leren echt noodzakelijk is. Je moet die examens toch maken en natuurlijk slaag je liever in één keer dan te moeten herkansen. Toegeven aan het moeten leren kan je de rust geven die je nodig had.
  6. De wil is er, hoe begin je dan? Stel je alarm in op vijf minuten en spreek met jezelf af deze tijd heel geconcentreerd bezig te gaan. Vijf minuutjes maar! Daarna zie je wel weer. Grote kans dat je na die vijf minuutjes merkt dat je best nog even door kan leren. Je hebt jezelf op deze manier over de drempel van het beginnen heen geholpen. Ben je toe aan iets langere studiesessies, lees dan ook eens onze blog over de Pomodoro Technique, waarmee je telkens 25 minuten lang geconcentreerd met een taak bezig bent.

Met deze tips is het voor veel mensen een stuk makkelijker om te stoppen met uitstelgedrag. Toch wil ik nog graag het volgende benadrukken. Voel je niet teleurgesteld, boos of verdrietig als het niet lukt of in het verleden niet lukte. Uitstelgedrag is heel normaal en menselijk, iedereen doet het. Wanneer je je er druk over maakt, levert dit je extra stress op en zet je jezelf alleen maar méér onder druk. De drempel om te beginnen wordt zo alleen maar groter. Bovendien kost je druk maken om uitstelgedrag  je een hele hoop mentale energie die je beter kunt stoppen in positief bezig zijn. Dus onthoud: het lukt jou ook wel!

Meer lezen?

Volgende week ben ik er weer, dan met een blog over het aanpakken van meerkeuzevragen op je examen. Ben je benieuwd naar onze andere blogs? Kijk eens op de overzichtspagina of bij de blog van vorige week over leren met muziek aan. Door ons te volgen op  Facebook of Twitter blijf je altijd op de hoogte!